Évkönyv 2012/13.

A 2012/13-as tanév eseményei:

Ballagás

2013. június 15.

 

Ez a júniusi nap sokak számára csak egy volt a szép nyarat ígérő júniusi napok közül, de nyolcadik osztályos tanulóink számára valami sokkal fontosabb: a búcsúzás napja.

 

"Nekünk ragyog ma, miénk az ünnep,

a szó, a könny, a mosoly, a virág.

Az életet, mely jutalmaz és büntet

jelképezi most zöld júniusi ág.

Szép lassúsággal, búsan szól az ének,

föl-fölrepülne, leszáll, tétováz,

A sok kopott pad integet, mesélne,

Tán könny is csordul, nem tudni okát...!

 

 

Sok sikert kívánunk Mindenkinek a középiskolás évekhez!

img_7691_470

 

 

Kell egy kis Kávészünet

2013. június 14.

 

Hatodikos diákjainknak különleges élményben lehetett része az utolsó tanítási napon: hivatalosak lettek egy kis Kávészünetre!

A Csillag Születik elnevezésű tehetségkutatóban feltűnt duó ezúttal Rudabányán járt, hogy a (T)rendhagyó tapasztalati alapú tanítási dráma foglalkozás-sorozat keretén belül megzenésített versekkel varázsolja el az érdeklődő nebulókat. A siker nem maradt el!

A Kávészünet tagjai: Németh Ferenc és Popovics György. Hitvallásuk: a versnek mindenütt helye van. Nem szabad, hogy ez az élmény kimaradjon, vagy háttérbe szoruljon a mostani fiatalság számára.

 

img_7361_470

 

 

Gyereknap

2013. május 30. 

Május utolsó vasárnapja minden évben a gyerekeké. Iskolánkban is hagyománynak számít, hogy Gyereknap alkalmából köszöntjük, megünnepeljük nebulóinkat. Idén Miskolcra kirándultunk velük, ahol a Herman Ottó Múzeumban magukban szívott kis kultúra után Croodék szórakoztatták tanulóinkat 3D-ben. Tá-tá-tá! :-)

 

 

img_6886_470
 

 

 

 

 

Országos Ki Mit Tud döntő- Kiskőrös

2013.május 24-25. 

Iskolánk SNI-s tanulói  a Ki Mit Tud területi döntőjében nyújtott teljesítményük alapján elnyerték a jogot, hogy május utolsó napjaiban részt vehessenek a Kiskőrösön megrendezésre kerülő országos döntőben. Izgalmas kirándulásra indultak hát május 24-én, hogy ezúttal az Alföldön is bizonyítsanak.A siker ezúttal sem maradt el, a kicsik csoportja ének kategóriában országos II. helyezést ért el, míg Váradi Géza szintén éneklésben országos III. helyezett lett. Gratulálunk a gyerekeknek és felkészítő tanáraiknak!

Az énekkar tagjai:  Karika Lilána, Romhalmi Zoltán, Dobos Péter, Váradi Katalin, Kiss Balázs 

Felkészítő tanárok: Hornyák Csilla  és Fignár Zoltánné

 

 

 

gzu_470_01

 

 

beolvass0001_470

 

 

Gyermekmajális

2013. április 30. 

Május 1-jéhez közeledve pedagógusainknak az a merész ötlete támadt, hogy tanulóink részére gyermekmajálist szerveznek. A rendezvény a „Dózin” került megrendezésre ragyogó napsütésben. Igaz, nem volt sem ringispil, sem vattacukor, sem virsli, de volt szalonnasütés, egy kis foci, és óriási érdeklődés közepette lezajlott az I. Rudabányai Papírrepülő Verseny is.

 

img_5165_470
 

 

 

 

Alsós szavalóverseny

2013. április 25. 

Közel 50 kisdiák részvételével tartották meg április 25-én az alsó tagozatosok szavalóversenyét. Minden tanulót dicséret illet a szép és sikeres szereplésért!

Vers (1-2. osztály)

I. Burkus Dzsenifer(2. osztály)

II. Burkus Krisztián (1. osztály)

III. Szabó Bernadett (2. osztály) és Karika Liliána (SNI 1. osztály)

Próza különdíj: Karika Péter

 

Vers (3-4. osztály)

I. Szajkó Tessza (4. osztály)

II. Kala Dominik Ákos (4. osztály)

III. Viszlóczki Evelin (3. osztály)

 

 

img_4938_470

 

 

Föld Napja

2013. április 22. 

Tölgyfacsemetét ültettek nyolcadik osztályos tanulóink a Föld Napja alkalmából az iskola udvarára.  A megemlékezésnek ebből a formájából szeretnénk, ha hagyomány lenne!

Kedves Nyolcadikosok! Veletek pedig 350 év múlva találkozunk a tölgyfa árnyékában! :-)

 

img_4756_470

 

Gyalogtúra- Zubogy

2013. április 20. 

A közelgő Föld Napját és a ragyogó napsütést kihasználva diákjaink, és vállalkozó szellemű pedagógusaink gyalogtúrára indultak Zubogyra, hogy az ott található 350 éves tölgyfánál látogatást tegyenek. Bár az út kicsit hosszú volt, ez nem szegte kedvét a népes kis csapatnak. A kirándulás jó hangulatban telt, mindenki remekül teljesítette a távot!

 

551387_328269113965292_1719309848_n_470

 

Március 15. 

Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom 164. évfordulójára emlékeztek a jelen lévők március 14-én délután a Gvadányi József Művelődési Házban.Az ünnepi műsorban szerepelt a mazsorett csoport, a Rozmaring Asszonykórus, valamint verset mondott Fügedi Márton, Győrfi Patrik és Vincze Ádám.

„Ezernyolcszáznegyvennyolc! az égen
Egy új csillag, vérpiros sugára
Életszínt vet a betegségében
Meghalványult szabadság arcára.

Szent szabadság, újabb megváltója
A másodszor sűlyedt embereknek,
Drága élted miljom s miljom ója,
Ne félj, téged nem feszítenek meg.”

 

dscf5467_470

 

Ki Mit Tud?-Eger

2013. március 1. SNI-s tanulóink izgalmas kirándulásra indultak március első napján: Egerben részt vettek „A szemekben észrevehetem magam” elnevezésű  Ki Mit Tud területi döntőjén, ahol valamennyien kiemelkedően szerepeltek. Az alsó tagozatosok énekes vásári dramatizálása és Váradi Géza gitáros produkciója is első helyezést ért el a zsűri értékelése alapján, így diákjaink bejutottak az országos döntőre, amely a hónap végén kerül megrendezésre Kiskőrösön.Gratulálunk és sok sikert kívánunk nekik a továbbiakban is!

 

beolvass0002_470
beolvass0003_470

 

Felsős farsang

2013. február 15. 

Nagy örömünkre a felső tagozatos tanulók között is akadtak vállalkozó szellemű diákok, akik maskarába öltöztek farsang tiszteletére. Barátságos légkörű táncos mulatságukon mindenki jól érezte magát!

„Farsang van, farsang van,
járjuk a táncot gyorsabban!
Förgeteges ez a bál,
még a ház is muzsikál.”

 

foto_261_470
 

 

Alsós farsang

2013. február 1.

Az alsó tagozatos tanulók ebben az évben is színes és ötletes farsangi jelmezekbe bújtak. Álarcos forgataguk jókedvű táncmulatsággal zárult.

Táncra, táncra kisleányok,
daloljatok fiúk,
itt a farsang, haja-huj,
ne lássunk most szomorút!

Mert a farsang februárban
nagy örömet ünnepel,
múlik a tél, haja-huj,
s a tavasznak jönni kell!

 

dscf4989_470

 

A magyar kultúra napja

2013. január 22. 

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy – a kézirat tanúsága szerint – Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát.Az évfordulóra való megemlékezések alkalmat adnak arra, hogy nagyobb figyelmet szenteljünk évezredes hagyományainknak, gyökereinknek. Az ünnepi megemlékezésben részt vettek iskolánk irodalmi színpados diákjai, a Majorett csoport és a Rozmaring Asszonykórus.

 

foto_513_470_01

 

 

Nyugdíjba vonuló pedagógusok búcsúztatása

2012. december 21.

A Karácsony ünnepi hangulatát megragadva köszöntünk el nyugdíjba vonuló kollégáinktól: Juhász Lajosné és Endrészné Lázár Katalin pedagógusoktól, akik kiváló pedagógiai munkájuk elismeréseképpen átvehették a Pedagógus Szolgálati emlékérmet, valamint Kiss Lászlóné dajka nénitől és Szegő Sándornétól. Ugyanezen a napon köszönthettük iskolánk egykori tanítóját Lobogós Jánosné Lenke nénit is, aki nemrég Vas Díszoklevelet vehetett át a Váci Székesegyházban.

"A gyorsvonat megáll, s a búcsúzó útitárs más vonatra száll."

kari_283_470

kari_203_470

Szent Karácsony ünnepe

2012. december 21.

A közelgő karácsony ünnepi hangulatát ebben az évben is a 4. osztályos tanulóink varázsolták a művelődési ház nagytermébe. Kedves kis műsorukkal kívántak kellemes ünnepeket valamennyi pedagógusnak, diáknak és minden megjelent vendégnek.

kari_143_470

 "Meséljünk és játsszunk németül!"

2012. december 14.

Idén 10. alkalommal rendezték meg Szendrőben a "Meséljünk és játsszunk németül" elnevezésű találkozót, melyre a helyi általános iskola aulájában került sor. Iskolánkat az 1. osztályos nemzetiségi csoport tanulói képviselték, akik német dalokat, mondókákat, körjátékokat adtak elő. Az előadásokat szakértő zsűri értékelte. A délután vidám hangulatban telt.

p1020247_470
emlklap_470

Üvegfestés és Pólókészítés

 2012. december 12.- 2012. december 19.

A karácsonyt megelőző előkészületekben üvegfestésre és egyedi pólók készítésére invitáltuk tanulóinkat a városi könyvtár különtermébe, ahol fantáziájuknak és kreativitásuknak köszönhetően szép ablakdíszeket és ajándékokat készítettek.

kp_015_470
kari_005_470

 Kirándulás Kárpátalján

 A Bethlen Gábor Alapkezelő Nonprofit Zrt. jóvoltából a Határtalanul 2012 elnevezésű program keretében diákjaink idén is látogatást tehettek Kárpátalján. Badaló községben meglátogatták testvériskolánkat, ismerkedtek a helyi fiatalokkal, új barátságokat kötöttek.

Közös kirándulás keretében meglátogatták Munkács várát, koszorút helyeztek el a Vereckei-hágónál felállított honfoglalási emlékműnél, megismerkedtek Ungvár  és  Beregszász nevezetességeivel, és Szojván főhajtással tisztelegtek a malenkij robot áldozatainak előtt.

Élményekkel gazdagon tértek haza, ízelítőt kapva a határontúli magyarság minennapi életéből.

080_470

 http://www.youtube.com/watch?v=hK9XpAJi4pU

Mozilátogatás

2012. november 6.

Felső tagozatos diákjaink egy csoportja a Tüskevár c. filmet nézhette meg minap a miskolci Béke moziban. A Fekete István regényéből készült film felújított változata mindenkinek nagyon tetszett! Nyáron irány a Kis-Balaton!!! :-)

kp_139_470_01
  Határon innen és túl

2012. október 20.

 

Kihasználva az utolsó napsütéses napok egyikét, rutinos túrázóink a magyar-szlovák határt vették célba! Az Aggtelken és környékén tett kellemes kirándulás jókedvűen telt, a gyerekek sok-sok élménnyel lettek gazdagabbak!

j_470
Október 23-ai megemlékezés 

Nyolcadik osztályos tanulóink Nagy Gyuláné tanárnő és Szuromi Norbert tanár úr felkészítésével színvonalas műsorban emlékeztek meg az 1956. október 23-ai eseményekről.

„Üdv néked, Ifjúság! Üdvözlégy magyar nép!ki lángban és vérben születtél meg újra három nagy éjszakán vad ágyúdörgésben!...”
kp_649_470
 
Gvadányi emlékhét

2012. október 16.

 

Gvadányi József születésének 287.évforduláját ünnepeltük október második hetében. Iskolánk tanulói tiszteletüket tették a Gvadányi-szobornál, ahol a város, illetve az intézmény képviselői koszorúkat helyeztek el.

kp_523_470_01
Gvadányi-vetélkedő

2012. október 13.

 

A Gvadányi-hét keretében ismét megrendezésre került az iskolánk névadójáról elnevezett vetélkedő. Játékos feladatok révén tettük próbára diákjaink tudását, akik nagyon ügyesen és kreatívan oldották meg azokat.

kp_443_470
Vendégünk volt Risztov Éva

2012. október 10.

Nagy örömünkre elfogadta meghívásunkat, és október 10-én tiszteletét is tette nálunk Risztov Éva, olimpiai bajnok úszónő.

A rendezvény apropóját az I. Rudabányai Diákolimpia megrendezése adta, amelyet díszvendégünk nyitott meg, de előtte még találkozott a gyerekekkel, akiknek valamennyi kérdésére szívesen válaszolt.

A Miniolimpia fő versenyszáma a 10km-es futás volt. A legjobbakat természetesen éremmel jutalmaztuk, de valamennyi részvevő elismerő oklevélben részesült.

485872_3285492234608_991298507_n_470
  Október 6-ai megemlékezés Derenken

2012. október 6.

 

Verőfényes őszi napsütésben indult el kis csapatunk Szögligetről Derenk felé, hogy a romközség területén még álló régi iskola épületénél megemlékezést tartson az Aradi vértanúk tiszteletére.

A kis ünnepség után Szabó tanár úr kezdeményezésére megrendezésre került az I. Derenki Vakarófesztivál is.

20121006338_470
 

Vasdiploma

Iskolánk egykori tanítója Lobogós Jánosné, Lenke néni szeptember 21-én vehette át a Vas díszoklevelet a Váci Székesegyházban . Gratulálunk és jó egészséget kívánunk!

Ötödikesek túrája

2012. szeptember 22.

Kihasználva a szép őszi napsütést, Szabó tanár úr és kis csapata úti célul tűzte ki Teresztenyét, hogy a falu határában található Tanösvényen egy kellemes sétát tegyen. A túra alatt alkalom adódott arra is, hogy az útvonalon elrejtett Geo-ládát a gyerekek GPS segítségével megkeressék, és néhányan kincseket is cseréljenek. A kiránduláson részt vettek a Telekes Béla Tagiskola 4. osztályos diákjai is.

kp_1810_470
 

Évnyitó

2012. szeptember 2.

Verőfényes napsütés fogadta szeptember 2-án délután az iskola udvarán összegyűlt gyereksereget, szülőket és pedagógusokat. Az első osztályosok ünnepi műsora és igazgatónő köszöntő beszéde után hivatalosan is megkezdődött a 2012/13-as tanév.

dscf3865_470

Helytörténeti és környezetvédelmi vetélkedő

2012. szeptember 1.

 

Az V. Városnap keretén belül játékos helytörténeti-és környezetvédelmi vetélkedőre került sor iskolánkban a rudabányai, illetve a testvérvárosi Dobsina és Borszék tanulói között. A helytörténeti kérdőívet a Bányászattörténeti Múzeum, míg a környezetvédelmmel kapcsolatos feladatokat a Hungaropec Zrt. munkatársai állították össze. A szórakoztató versengés után a diákok egy közös aggteleki kiránduláson vettek részt szeptember 2-án.

kp_333_470_01

Közösség
Aktualitások