Évkönyv 2013/2014.

 

 ZÁNKAI TÁBOROZÁS

2014.07. 29- 08.02.

A TÁMOP 3.3. 14. A- 12/1-2013-0094 és 3.3.14.B-12"1-2013-00131-2013-0013 sz. pályázat keretében együtt nyaraltunk magyar  testvériskolánk Petneháza és szlovák testvériskolánk Dobsina tanulóival. Tartalmas, izgalmas programoknak lehettünk részesei, miközben barátságokat kötöttünk.  Délelőttönként érzékenyítő tréningeken vettünk részt együtt, tornáztunk Katus Attilával,  délutánként fürödtünk a Balatonban, kirándultunk Tihanyba. Este a Kávészünet megzenésített verseit hallgattuk és énekeltük , mozit néztünk, Bakos-Kiss Gáborral énekeltünk együtt és JÓL ÉREZTÜK MAGUNKAT!

 

znka_470

 

dobsina_470

 

 Dobsinai testvériskolásokkal

 

petnehziakkal_470

 Petneházi testvériskolásokkal

strandon_470 

strandolás

( további képek az iskola facebbok oldalán )

 

Múzeumok éjszakája

2014. június 21.

A Gvadányi József Művelődési Ház Viktor Gyula Színjátszó csoportja a Móricz Zsigmond Légy jó mindhalálig c. regényéből készült musicalt mutatta be a múzeumok éjszakáján. A Szobotáné Garan Erika, drámapedagógus rendezésében készült darab nagy sikert aratott. 

 

mzeumok_jszakja_2014_089_470_470

 

 

Évzáró

2014. június 20.

Elérkezett az év vége, lezártuk a 2013/2014-es tanévet, melynek során rengeteg programon vehettek részt diákjaink a tanulás mellett és sok versenyen szerepeltek jól. Az első osztályosok nyáridéző műsora után a legszorgalmasabb tanulók könyvjutalomban részesültek.

"Most közel három hónapon át,

legyen jó idő, ezt akarom,

és úgy kerülöm az iskolát, 

hogy majd KICSIT várjam NAGYON."

 

Ballagás

2014. június 14.

A tanév vége sokak számára a búcsút is jelenti. A 8. osztályosok számára lezárul egy hosszú fejezet az életükben. Ünnepélyes keretek között végzős diákjaink a művelődési házban rövid műsorral búcsúztak az iskolától, iskolatársaiktól és tanáraiktól.

 

ballags_470

 

ballags2_470

 

 

Év végi kirándulások

2014. június 12-13.

A tanév végét és a szünidő kezdetét egy kirándulással "ünnepeltük" meg. Az alsó tagozatosok Poroszlóra látogattak el, ahol megismerkedhettek a Tisza-tó élővilágával. A háromdimenziós mozi, a hajókirándulás, az akváriumrendszer minden gyereknek elnyerte tetszését.

 

p1050695_470
 
p1050665_470_01 

 

p1050709_470

 

 A felső tagozatosok Sárospatakon töltöttek el egy napot, ahol a Rákóczi-vár falai között sétálva ismerték meg a vár és lakóinak történetét. A kirándulás fénypontja a Zempléni kalandpark volt, ahol a diákok a térség leghosszabb bobpályáján kedvükre száguldozhattak.

 

srospatak_470
 
bob_470 

 

Gyereknap

2014. június 6.

A tanév utolsó hetén tartottuk a gyereknapot.  A szép nyarat idéző időben a gyerekek kedvükre játszhattak a szabadidőparkban. Idén nem szerveztünk játékos vetélkedőket, helyette rendőrségi és tűzoltó bemutató várta őket. Az ebéd bográcsban főtt gulyás volt, melyet a gyerekek jóízűen fogyasztottak el.

 

tzolt2_470

 

 

 

Pedagógus nap

2014. május 30.

Pedagógus nap alkalmából iskolánk 2. osztályos tanulói műsorral köszöntötték intézményünk minden pedagógusát és dolgozóját, akinek a munkája nap mint nap a gyermekekhez kapcsolódik. Szél Miklós igazgató úr és Szobota Lajos polgármester úr külön köszöntötte Sándor Jánosnét és Kristóf Kornélt, akik a kazinbarcikai Egressy Béni Művelődési Központban megrendezett pedagógusnapi ünnepségen több évtizedes pedagógiai munkásságukért polgármesteri elismerésben részesültek. 

 

dscf7330_470

 

pednap129_470_470

 

 

pednap140_470_470

 

 

Helyi versenyek az alsó tagozaton

2014. május

Idén sem maradhattak el a helyi versenyek az alsó tagozaton. A gyerekek a matematika, az olvasás és a helyesírás területén mérhették össze tudásukat. A diákok szép számmal vettek részt a versenyeken, a legügyesebbek pedig könyvjutalomban részesültek. 

 

dscf7373_470

 

 

Szemétgyűjtési akció

2014. május 9.

Iskolánk felső tagozatos tanulói is részt vettek a TeSzedd! szemétgyűjtési akcióban. Ennek keretében a tanulók több zsáknyi szemetet gyűjtöttek össze a település határában lévő bányató területén.

 

szemt_470

 

 

Logikai verseny

2014. április 29.

Tavaszi szünetről visszatérve házi logikai versenyt rendeztünk a felső tagozaton. A közel ötven résztvevő tanuló 4 fős csapatokba szerveződve indult a megmérettetésen. A következő eredmények születtek:

5-6. osztály

I. helyzett 6.A (Tomolya Vanessza, Varga Zsuzsanna, Breuer Andrea, Csernely Tamás)

II. helyzett 6. A (Fügedi Márton, Győrfi Patrik, Szőllősi Kristóf, Galyas Kevin)

II.  helyezett 5. B (Horváth Dániel, Károlyi Petra, Benke László, Szajkó Tessza)

III. helyezett 5. B (Jaczkó Nikolett, Lukács Viktória, Kovács Boglárka, Budai Dávid)

IV. helyzezett 5. A (Fajkó Rózsa, Szabó Dorina, Bascsur Andrea, Kala Dominik)

V. helyezett 5. A (Lakatos Szimonetta, Fodor Miranda, Kalocsai Natália, Beri Vanessza)

 

7-8. osztály

I. helyezett 7. B (Ács Viktória, Porcs Kitti, Szabó Dorottya, Turbucz Viktória)

II. helyzett 7. A (Tarjányi Nikolett, Kárászi Klaudia, Dudu Máté, Kövér Norbert)

III. helyezett 7. B (Veres Dominik, Kiss József, Lenkey Alex, Garan Ákos)

IV. helyezett 7. A (Farkas Ádám, Lakatos Kevin, Breuer Krisztina, Kótai Klaudia)

V. helyezett 8. A (Beri Fatima, Németh Nikoletta, Kiss Márk, Beri Patrik)

 

Kézműves foglalkozás

2014. április 15.

Húsvét közeledtével a diákok ünnepi ajtódíszt készítettek és kalácsot sütöttek a Szociális Szolgáltató központ dolgozóinak irányításával. 

 

dscf7211_470

 

 

 

Szavaló verseny

2014. április 11.

A költészet napja alkalmából 2014. április 11-én szavalóversenyre került sor a felső tagozaton. 28 tanuló tolmácsolásában hangzottak el a szebbnél szebb költemények. A rendezvényt támogatta Hadobás Sándor a Gvadányi József Művelődési Ház igazgatója, Papp Andrea a Bányászattörténeti Múzeum igazgatója valamint Szabóné Dobi Andrea a Szociális Szolgáltató Központ vezetője. Támogatásukat ezúton is köszönjük. A zsűri a következő eredményt hozta:

5-6. osztály

I. Szajkó Melánia

II.  Breuer Andrea

III. Szajkó Tessza

 

7-8.osztály

I. Porcs Kitti

II. Laczkó Stefánia, Kárászi Klaudia

III. Tarjányi Nikoletta, Garan Ákos

 

felss_szavalverseny_470

 

 A víz világnapja

2014. március 24.

A víz világnapjáról iskolánkban is megemlékeztünk. Az alsó tagozatos diákok plakátokat készítettek és helyeztek el a folyosón, valamint beszélgettek a víz fontosságáról. 

A felső tagozatos diákoknak ebből az alkalomból játékos vetélkedőt szerveztünk. Az osztályok 4 fős csapatai mérték össze tudásukat. A víz köré csoportosult matematikai, földrajzi, irodalmi és általános témájú kérdések olykor nagy fejtörést okoztak a tanulóknak. A tesztes feladatok mellett ügyességüket is próbára tettük.  A következő eredmény született:

5-6. osztály

I. helyzett 5.B (Jaczkó Nikolett, Kovács Boglárka, Szajkó Melánia, Lukács Viktória)

II. helyzett 6.AB (Tomolya Vanessza, Breuer Andrea, Horváth Zoltán, Oláh Éva)

III. helyezett 5.B (Bodnár Bence, Tóth Árpád, Benke László)

IV. helyzett 5.B (Szajkó Tessza, Károlyi Petra, Budai Dávid, Szögedi Kevin)

V. helyzett 5.A (Beri Vanessza, Lakatos Szimonetta, Fodor Miranda, Bascsur Alexandra)

7-8. osztály

I. helyezett 7.B (Porcs Kitti, Turbucz Viktória, Szabó Dorottya, Ács Viktória)

II. helyezett 7.B (Garan Ákos, Lenkey Alex, Veres Dominik, Jaczkó Szebasztián)

III. helyzett 7.A (Laczkó Stefánia, Kárászi Klaudia, Tarjányi Nikoletta, Kövér Norbert)

IV. helyezett 8.A (Beri Fatima, Lakatos Gyula, Beri Patrik, Németh Nikolett)

 

a_vz_vilgnapja2014_470

 

Március 15-i megemlékezés

2014. március 14.

Nemzeti ünnepeinkre való megemlékezés az iskola hagyományaihoz tartozik. Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére 6. osztályos tanulóink rendeztek ünnepi műsort. Verses, zenés szerepjátékkal elevenítették fel a március 15-i nap főbb eseményeit. A műsor után az ünnepséget megtisztelő vendégek felsétáltak a Petőfi szoborhoz, ahol a település elöljárói koszorút helyeztek el.

 

mrcius_15._470

 

 

Német vers- és prózamondó verseny

2014.  március 12.

A kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola első ízben rendezett német nyelvű vers- és prózamondó versenyt, melyre szép számban jelentkeztek általános iskolai tanulók. A szinvonalas előadások meghallgatása után a zsűrinek nagy fejtörést jelentett kiválasztani a legjobbakat. Az iskolánkat képviselő gyerekek szép eredményekkel, ajándékokkal boldogan tértek haza:

1-2. osztály I. helyezett Szabó Luca és Breuer Brigitta

3-4. osztály VI. helyezett: Dely Boglárka

7-8. osztály VI. helyzett: Ács Viktória és Szabó Dorottya

 

nmet_verseny_470

 

Farsangi bál

2014. február 7.

Február 7-én került megrendezésre a nagy hagyományoknak örvendő farsangi bál az alsó tagozatosok számára. A gyerekek idén is ötletes jelmezekbe bújtak, megnehezítve ezzel a zsűri döntését. Találkozhattunk boszorkányokkal, angyalkákkal, különféle állatokkal valamint sok-sok királylánnyal és hercegnővel. A zsűri döntése a következő lett:

Egyéni jelmez:

I. indián (Simkó József, 4. osztály)

II. cigánytáncos (Tóth Martin, 1. osztály)

III. majom (Simkó Petra, 2. osztály); cica (Szabó Luca, 2. osztály)

Csoportos jelmez:

I. Hupikék törpikék (3. osztály)

II. A vadász és az erdő lakói (SNI osztály)

A délután fénypontja a tombolahúzás volt, de a zsákbamacska is nagy sikert aratott. Megválasztottuk az év szépségkirálynőjét és -királyát. Ezt a címet Bodnár Kinga (1. osztály) és Szendrei Szabolcs (1. osztály) birtokolhatja a következő bálig. Ha nem is kivirágos virradatig tartott a bál, de mindenki boldogan távozott a farsangi mulatságról.

 

091_470

 

 

Félévi táncvizsga

2014. február 5-6.

Iskolánkban évek óta nagy lelkesedéssel látogatják tanulóink a miskolci Diamond Dance Alapfokú Művészeti Iskola táncóráit.  A félév során megszerzett tudásukból adtak ízelítőt egy februári délután a helyi művelődési házban.

 

Korcsolyázás

2014. február 1.

Kihasználva a szép téli hideg időt néhány felső tagozatos tanulót korcsolyázni vittünk a kazincbarcikai jégpályára. Voltak meglepően ügyes gyerekek, akik száguldoztak a jégen, de akadt olyan is, akit kevesebb tehetséggel áldott meg a sors. :-) Ettől függetlenül mindenki remekül érezte magát. 

 

A magyar kultúra napja

2014. január 22.

A magyar kultúra napja alkalmából ünnepi műsort rendeztek Rudabányán, ahol az általános iskola tanulói is közreműködtek. Az iskolások zongorajátékkal, népdalénekléssel, táncbemutatóval járultak hozzá az esemény sikeréhez, de fellépett a gyermek színjátszó csoport is, amely településünk neves szülötteinek életét mutatta be.  

 

Viktor Gyula Színjátszó Csoport

A Gvadányi József Művelődési Ház gyermek színjátszó csoportja Szobotáné Garan Erika, drámapedagógus vezetésével már több mint 10 éve működik. A gyerekek örömmel látogatják ezeket a délutáni órákat. Évente több szerepjátékkal is színpadra állnak, ahol nagy sikert aratnak a közönség körében.

A magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepségen a színjátszó csoport felvette Rudabánya jeles személyiségének, Viktor Gyulának a nevét. A névfelvételt tanúsító emléklapot Szobota Lajos, polgármester úr adta át a csoport vezetőjének.

 

Karácsonyi ünnepség

2013. december 20.

A 2013-as év utolsó tanítási napján 4. osztályos tanulóink karácsonyi ünnepséggel ajándékozták meg iskolánk és településünk közösségét. A téli, karácsonyi verseken és dalokon keresztül feidézték Krisztus születésének történetét. Műsorukat december 23-án délelőtt a katolikus templomban is előadták.

 

karcsony1_470

 

Színházlátogatás

2013. december 18-án az egri Gárdonyi Géza Színház meghívására 48 tanulónk gyönyörködhetett a Holle anyó c. előadásban. Minden gyermeknek nagy élményt jelentett a színházi előadás.

 

Mikulás műsor

2013. december 6.

Idén is elérkezett mikulás napja. A gyerekek már izgatottan várták ezt a napot, ezért dalokat, verseket tanultak és rajzokat készítettek, mellyel tantermeik falát díszítették. Iskolánk 3. osztályos tanulói pedig műsorral kedveskedtek alsós diáktársaiknak. A zenés, táncos télapó váró produkció nagyon tetszett a kicsiknek. A felső tagozatosok saját készítésű ajándékkal és néhány szaloncukorral lepték meg kisebb társaikat mikulás reggelén. 

dscf6621_470

 

Játszóházi kavalkád

2013. november 27.

Alsó tagozatos diákjaink egy délelőttöt játszóházban tölthettek el. A labirintusrendszer, a csúszda, a babakonyha, az autópálya, a jelmezek és a különféle játékok vidám mozgási lehetőséget és felhőtlen szórakozást kínáltak minden gyereknek.

 

Meséljünk és játsszunk németül!

2013. november 22.

A 2. osztályos német nemzetiségi csoport képviselte iskolánkat a Szendrőben megrendezett "Meséljünk és játsszunk németül" elnevezésű találkozón. A jól felkészült csoport a "Répa" c. mesével lépett a színpadra. Ezúton is köszönjük a meghívást és a szíves vendéglátást.

 

p1040518_470

 


 

Egészség-hét

2013. november 18-22.

Minden évben megrendezzük  "Az egészség hete" elnevezésű rendezvénysorozatot, melynek elsődleges célja az egészségünk védelme, megtartása. A tanulóknak életkoruknak megfelelő programokat, játékokat kínáltunk.

Az alsó tagozatosoknak egészséges életmóddal kapcsolatos plakátot kellett készíteni. Különleges feladat volt, hogy zöldségekből szobrokat alkossanak.  

A felső tagozatos diákok szakemberektől kaptak tanácsokat egészségük megőrzésével kapcsolataban.  Galicz Éva, kozmetikus bőr- és szépségápolási praktikákkal látta el a gyerekeket. Dr. Paul Daher, fogorvos a szájápolás jelentőségéről tartott előadást.  Gál István, iskolarendőr a közbiztonságról és a drog káros hatásairól szóló foglalkozást tartott.  A 7-8. osztályosokat sportvetélkedő várta a tornacsarnokban.

 

dscf6425_470

 

dscf6466_470

 

dscf6526_470

 

 

Október 23.

Október 22-én emlékeztünk meg az 1956-os forradalom eseményeiről. A korabeli hangulatot 8. osztályos diákjaink elevenítették fel ünnepi műsorukkal, melyet kivetítés és dalok szinesítettek. Az ünnepség után a város és az intézmény képviselői koszorút helyeztek el a művelődési ház falán lévő emléktáblánál.

 

oktber23_470

 

Kirándulás

2013. október

A poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum igazi látványosság, melyet felső tagozatos tanulóink is megtekinthettek egy kirándulás alkalmával. A gyerekek megismerhették a Tisza-tó és a Tisza-völgy természeti kincseit és rejtett élővilágát. Legnagyobb élményt az édesvizű akváriumrendszer jelentette számukra, de az állatbemutató és a hajókirándulás is igazi különlegesség volt. A gyerekek felhőtlenül szórakoztak, élvezték a táj, az élőlények szépségét és mindeközben érdekes dolgokat tanulhattak. 

 

1391896_596777647026137_1141656497_n_470

 

 

 Gvadányi-emlékhét

2013. október 14-18.

Októberben ünnepeltük Gvadányi József születésének 288. évfordulóját. Ebből az alkalomból a Bányászattörténeti Múzeum programokat szervezett tanulóinknak és a település polgárainak. Vetített képes előadást láthattak diákjaink iskolánk névadójának életéről, felléptek a helyi művészeti csoportok, megkoszorúztuk az író szobrát. Alsó tagozatos diákjaink bábelőadást nézhettek meg, felső tagozatos tanulóink "Ki tud többet Gvadányi Józsefről" c. vetélkedő keretében mérhették össze tudásukat. Az egyéni vetélkedő eredménye:

I. Szabó Dorottya (7. osztály)

II. Ács Viktória (7. osztály)

III. Garan Ákos (7. osztály)

dscf6342_470

 

 

Pályaválasztás

2013. október 14.

Nagy gondot, körültekintést igényel a nyolcadikos diákok számára, hogy hol folytassák tanulmányaikat. Ehhez nyújtott segítséget a kazincbarcikai Munkaügyi Központ által szervezett intézménylátogatás, melynek keretében ellátogattak a Lázbérci-víztározóhoz és megtekinthették a Don Bosco Szakképző Iskola tanműhelyét. A Miskolcon megrendezett pályaválasztási kiállításon is részt vettek tanulóink. Pogonyi Ildikó, nevelési tanácsadó pedig egy osztályfőnöki óra keretében beszélt a továbbtanulási lehetőségekről.

 

img_3678_470

 

img_3677_470

 

Első osztályosok avatása

2013. október

Az idei tanévban 22 kisdiák kezdte meg tanulmányait az első osztályban. Óvodás jelüket ünnepélyes keretek között az iskola jelvényére cserélték. Az avató ünnepséget zene, tánc és tombola tette szórakoztatóbbá. 

 

Október 4. - az állatok napja

2013. október 9. 

Október 4-én ünnepeljük az állatok napját. Ebből az alkalomból rendeztünk felső tagozatos diákjaink számára házi vetélkedőt. A versenyre osztályonként 5 fős csapatok jelentkezhettek. A játékos feladatokat könnyen vették a versenyzők, így a helyezések pár pontos különbséggel születtek meg:

 5-6. osztály  7-8. osztály
 I. 6 B  I. 7 B
 II. 5 B  II. 7 A
 III. 6 A  III. 8 A

 

 

 

 

 

p1040381_470

 

 

Az aradi vértanúkra emlékeztünk

2013. október 5. 

Hagyományainkhoz híven idén is megemlékeztünk az 1849 októberében kivégzett hősökről. Iskolánk harmadik és hetedik osztályos tanulói ünnepi műsor keretében elevenítették fel az 1848/49-es forradalom és szabadságharc eseményeit, szóltak azokról az emberekről, akik hősiesen harcoltak a magyar szabadságért, nemzeti függetlenségünkért, s életüket áldozták érte. 

img_9648_470 

 

 

 

Kirándulás Sárospatakon

2013. szeptember 20.

Szép őszi napot fogtak ki alsó tagozatos diákjaink szeptember végén, amikor is Sárospatakra látogattak és bebarangolták a Rákóczi-várat. Idegenvezető segítségével teremről-teremre járva ismerkedhettek meg a kor jellegzetességeivel és a fejedelmi család életével.

 

sdc11540_470

 

Kell egy kis Kávészünet

2013. szeptember 18.

A tavaly már nagy sikert aratott Kávészünet idén is ellátogatott hetedik osztályos tanulóinkhoz. Egy (T)rendhagyó irodalom óra keretében ezúttal is megzenésített verseket tanultak diákjaink a fiatal zenészektől, akik ezáltal közelebb hozták számukra a versek világát.

kvsznet_470

 

Iskolatej program

Iskolánk évekkel ezelőtt bekapcsolódott a Vidékfejlesztési Minisztérium által útjára indított programba. Az idei tanévben is heti három alkalommal fogyaszthatnak tejtermékeket a gyerekek.

 

Iskolagyümölcs program

Az új tanévben is folytatódik tovább az iskolagyümölcs program. Heti egy alkalommal gyümölcslevet, két alkalommal gyümölcsöt fogyaszthatnak a gyerekek, hozzájárulva az egészséges életmód tudatos alakításához.

 

Évnyitó

2013. szeptember 2. 

Gyerekekkel népesült be szeptember 2-án az iskola udvara. Ünnepélyes tanévnyitóra gyűltek össze a diákok, a tanárok és a szülők is. Az első osztályosokat az óvónénik is elkísérték az első napon. Kedves kis műsoruk után Szél Miklós igazgató úr megnyitotta a 2013/14-es tanévet.

img_8882_470 

Közösség
Aktualitások