Évkönyv 2015-2016


Tanévzáró

2016. június 21.

Minden szeptemberben mikor elkezdünk egy új tanévet, arra gondolunk milyen hosszú lesz az előttünk álló kilenc hónap, de így visszatekintve csak egy röpke pillanat. És most elérkezett a rég a várt nap! Itt a tanév vége! 181 tanítási nap után lezártuk ezt a tanulmányi évet. Az első osztályosok tanévzáró műsora után a legjobb teljesítményt nyújtó diákok jutalomkönyvben részesültek. Ballagás

2016. június 18.

Végzős tanulóink tiszteletére ballagás napján virágba borultak az osztálytermek és a folyosók. 31 tanuló járta be utoljára általános iskolájának tantermeit és intett végső búcsút ennek a nyolc évnek, hogy szeptembertől középiskolai tanulmányait megkezdje. A könnyek ideje volt; nehéz szívvel búcsúztak a tanulók az osztálytársaktól, a megszokott környezettől és mindentől, ami őket gyermekkoruk meghatározó színhelyéhez kötötte.Közeledik a nyári szünet ...

2016. június 1.

A nyári szünet közeledtével iskolásainknak a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság összekötője előadást tartott a gyalogos és kerékpáros közlekedés szabályairól.


Az agresszió kezelése

2016. május 31.

Az agresszió kezelése volt a fő témája annak az előadásnak, amit rudabányai  iskolásoknak tartott a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság drogprevenciós összekötője Babály Mihály r. alezredes. A gyerekek nemcsak büntetőjogi oldalról közelíthették meg a témát, hanem gyakorlati eszközöket is kaptak a „kezükbe” az agresszió kezeléséhez.


Madarak és Fák napja - A Föld napja

2015. május 13.

A diákok természetvédelem iránti elkötelezettségének kialakítása és elmélyítése érdekében projektnapot szerveztük, melyet a Madarak és Fák napja valamint a Föld Napja köré építettünk fel. A tanulóknak különböző játékos feladatokat kellett megoldaniuk. „Te Szedd!”

2016. április 28.

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hatodik alkalommal valósul meg.  Iskolánk nyolcadikos tanulóival csatlakoztunk a „tavaszi nagytakarításhoz”.  A település határában lévő bányató területét szabadítottuk meg a szeméttől és tettük tisztává a környezetét. Reméljük ilyen is marad!


Német vers- és prózamondó verseny

2016. április 13.

A kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolában került megrendezésre a német nyelvi vers- és prózamondó verseny közel negyven diák részvételével. A tanulók korcsoportonként adtak elő idegen nyelven verset illetve rövid mesét. Tanulóink eredményesen szerepeltek, senki sem tért haza üres kézzel. 


"Erzählen wir und spielen wir zusammen"

2016. március 23.

A szendrői német kisebbségi önkormányzat  "Játsszunk és meséljünk németül" elnevezésű találkozót szervezett a helyi általános iskolában. Tanítványaink évek óta visszatérő fellépői ennek a rendezvénynek. Ebben a tanévben a 4. osztályos tanulók a Holle anyó c. mese német változatát adták elő a színpadon.


Március 15.

2016. március 11.

1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget iskolánk. Az osztálytermeket, folyosókat nemzeti színbe öltöztetve, sok-sok megemlékező képpel, illusztrációval díszítettük föl. A 6. osztályosok több hetes felkészülés után mutatták be műsorukat. A szavaik üzentek. Arról, hogy a szabadságharc alakjai méltán állíthatók példaképül a fiatalok és idősebbek elé. Mit jelent ma magyarnak lenni, mit jelent ma a szabadság. A közönség elismerő tapsa és a dicsérő szavak mellett a gyerekek számára hatalmas csapatépítő élmény volt a közös munka és az alkotás öröme.


Farsangi bál

2016. február 4.

Hetek óta készültek a gyerekek és a pedagógusok a február 4-i farsangra. Az osztályok szülői szervezetei felosztották maguk között a feladatokat, így minden együtt volt arra, hogy egy jó hangulatú délutánt töltsenek együtt a gyermekek és a szülők.


"Együtt szaval a nemzet"

2016. január 22.

A Magyar Kultúra Napján Kölcsey Ferencre emlékezünk, aki 1823. január 22-én tisztázta le Csekén a Himnusz kéziratát. Ehhez kapcsolódóan az idén ismét megrendezik az „Együtt Szaval a Nemzet”című kezdeményezést, melyhez iskolánk is csatlakozott. Az épület aulájában összegyűlve a diákok együtt mondták el a Himnuszt. A rendezvény célja a magyar kultúra népszerűsítése és a magyar közösségek összekapcsolása szerte a világon.Hóemberek világnapja

2016. január 15.

2011. óta január 18-án ünneplik a hóemberek világnapját.  Ilyenkor általában az időjárás is kedvez annak, hogy hóembert tudjunk építeni, de idén nem annyira. Hó hiányában kézműves foglalkozásokkal és sportversenyekkel ünnepeltek ezt a neves napot.


Karácsony

2015. december 18.

Iskolánkban nagy hagyománya van a karácsonyhoz kapcsolódó anyagok feldolgozásának, az ünnepi díszek készítésének, és az iskolai karácsonyi ünnepi műsorunknak. A 4. osztály tanulóinak és pedagógusainak köszönhetően egy színvonalas műsorral köszöntöttük a karácsonyt. Az ünnepség előtt a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola zongora tanszakos növendékei hangversennyel szórakoztatták a jelenlévőket.


Adventi gyertyagyújtás

2015. december 20.

A karácsonyt megelőző négy vasárnap, azaz az adventi időszakban a fél 11-kor kezdődő mise után gyertyagyújtásra került sor a római katolikus templom kertjében. A harmadik gyertya meggyújtását megelőzően iskolánk 3. osztályos tanulói adtak ünnepi műsort. 


Mikulás, mikulás

2015. december 4.

December 4-én ismét eljött hozzánk a télapó. A hagyományokhoz híven a harmadik osztályos tanulók rövid színdarabbal készültek tanítóik irányításával, melyet a művelődési házban adtak elő. A felső tagozatos diákok saját készítésű ajándékkal örvendeztették meg kisebb társaikat ebből az alkalomból. Este pedig hozzájuk érkezett a Mikulás, diszkóval egybekötve.

 


Egészséges életmód hete

2015. november 16-20.

Iskolánk az idei évben is megrendezte az immár hagyományosnak számító egészséges életmód hetet.
Az osztályok tanulói haj-, test- és bőrápolási tanácsokat kaphattak, vetélkedőn és sportversenyeken mérhették össze tudásukat. A zöldség- és gyümölcsfaragás során érdekes kompozíciók születettek.1956-os események emlékeztünk

2015. október 22.

A 8. osztályosok színvonalas műsorával emlékeztünk meg az 1956. október 23-i forradalom eseményeiről, hőseiről, áldozatairól. A megemlékezésre a városi művelődési házban került sor.


Gvadányi-emlékhét

2015. október 12-16.

Iskolánk 2000-ben vette fel Rudabánya neves szülöttének, Gvadányi Józsefnek a nevét. Azóta minden év őszén sor kerül a hagyományos Gvadányi József-emlékhétre, melynek keretében kulturális rendezvényeket tartunk a Bányászattörténeti Múzeummal és a Gvadányi József Művelődési Házzal közösen. Az író születésének 284. évfordulója alkalmából az iskola tanulói koszorút helyeztek el a Gvadányi-szobornál.  A szervezők sok érdekes programmal, vetítettképes előadással, kiállítással várták az érdeklődőket. A rendezvényen tanulóink nagy számban vettek részt.


Német nyelvi témahét

2016. október

A TÁMOP-3.1.4.C-14. pályázat keretében német nyelvi témahetet szerveztünk minden évfolyamon. A tanulók - életkori sajátosságait figyelembe - véve különböző típusú feladatokat kaptak. A legkisebbek, akik még csak 1-2 éve ismerkednek a német nyelvvel zászlókat, plakátotokat készítettek. A felső tagozatosok már megismerkedhettek Németország ismert költőivel, íróival, zeneszerzőivel valamint az ország történelmébe is bepillantást nyerhettek. Emellett sok dalt, mondókát tanítottunk a gyerekeknek. A hét zárásaként kiállíátst rendeztünk német felirattal ellátott termékekből valamint közösen énekeltünk német dalokat.


Válts zöldre!

2015. október 6.

A Zöld Völgy Közszolgáltató Nonprofit Kft. hívta életre a „Válts zöldre! Gyűjts szelektíven!” programsorozatot Sajókazán, amelynek keretében környezetvédelmi napokat szerveztek általános- és középiskolásoknak, valamint óvodásoknak. Rudabánya is csatlakozott ehhez a programhoz, amelynek keretében nyílt napokon vehettek részt iskolás tanulóink. Találkozhattak a kampány szószólójával, Zével a mókussal és egy egyedi ÖKObusszal is.  Készségfejlesztő és szemléletformáló játékokat, tárgyakat valamint ÖKO-játékokat is megismerhettek. A nyílt nap egy vetélkedővel zárult, amelyből az apró ajándéktárgyak sem maradhattak ki.


Az aradi vértanúkra emlékezünk

2015. október 6.

Az október 6-ai nemzeti gyásznapon iskolánkban megemlékezést tartottunk a magyar forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett vezetőinek és az első felelős magyar kormány vértanúhalált halt miniszterelnökének tiszteletére. Versekkel, beszédrészletekkel elevenítettük meg a kor szellemének eseményeit és emlékeit. Az alsó tagozaton a 3. osztályosok, a felső tagozaton a 7.b osztály készült ünnepi műsorral.Erzsébet-tábor / Fonyódliget

2015. szeptember 14-16.

 

 

Ünnepélyes tanévnyitó

2016. szeptember 1.

Szeptember elsején a helyi művelődési házban tanévnyitó ünnepségre gyülekeztek a rudabányai általános Iskola diákjai és tanárai. A nyári szünetben megszámlálhatatlan kalandnak voltak részesei, amit jó volt már megosztani egymással. Csak az elsősök izgultak kicsit. Néhányan közülük versekkel köszöntötték az új tanévet. Iskolánk intézményvezetője, Sóváriné Sárog Éva tanévnyitó ünnepi beszéde után mindenki a saját termében kezdte meg a tanulást.

Közösség
Aktualitások