Évkönyv 2016-2017

Szavalóverseny

2017. március 30.

Az ormosbányai Hosztják Albert Álalános Iskola kistérségi szavalóversenyt rendezett, ahol iskolánkat két fő képviselte. Szajkó Tessza 8. osztályos tanuló I. helyezést, Vaszily Endre Pál, 7. osztályos tanulónk III. helyezést ért el szavalatával. Gratulálunk!


Az internet veszélyei

2017. március 30.

A Kazincbarcikai Rendőrkapitányság munkatársa 7. osztályos tanulóink számára előadást tartott az internetezés veszélyeiről. Az ismeretszerző órán a diákok felvilágosítást kaptak, hogy milyen módszerekkel tudják megvédeni magukat attól, hogy a világhálón bűncselekmény áldozataivá váljanak. Külön hangsúlyt kapott a közösségi háló, a chatelés biztonsági szabályai és az ismerkedés rejtett veszélyei. A diákoknak az érintett témák megértését és feldolgozását bűnmegelőzési kisfilmek segítették.

 

Fotoposzter pályázat a vízről

2017. március

A Magyar Hidrológiai Társaság Borsodi Területi Szervezete és a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kar közös pályázatot hirdetett általános iskolás tanulók számára a Víz Világnapja alkalmából. A pályázat témája a víz ezernyi arcának, áldásának és kártételeinek természetben betöltött szerepének, sokirányú felhasználásának bemutatása. Iskolánk 8. osztályos tanulója, Palágyi Klára I. helyezést ért el fotójával. Gratulálunk!


"Petőfi napja"

2017. március 14.

Az 1848/49-es forradalom és szabadságharc emlékére rendezett ünnepséget iskolánk. Az osztálytermeket, folyosókat nemzeti színbe öltöztetve, megemlékező képpel, illusztrációval díszítettük föl. A 6. osztályosok, Nagy Gyuláné tanárnő irányításával több hetes felkészülés után mutatták be műsorukat. A mozgalmas, színes és a zenei elemekben modern, sokszínű ünnepség komoly kihívást jelentett a színpadi rutinnal nem rendelkező fiataloknak, de mindannyian szorgalommal és lelkesedéssel készültek. Nagyszerű volt az előadásban, hogy a szavalatok mellett a drámajáték is megjelent a színpadon, így tette a közönség számára érdekessé, látványossá a forradalom eseményeinek bemutatását.

 


Alapítványi bál

2017. február 25.

Idén immár 17. alkalommal rendezett alapítványi bált Rudabányán a Gvadányi József Általános Iskola. A jótékony célú eseményt ezúttal is a helyi művelődési házban tartottuk, amelynek bevételét tanórán kívüli tanulmányi-, kulturális- és sportprogramok támogatására fogja fordítani az iskola. A bál ünnepélyes megnyitója után iskolánk tanulói táncbemutatóval kedveskedtek a jelenlévőknek. A vacsorát követően „kivirágos virradatig” mulathattak vendégeink.


Népdaléneklési verseny

2017. február 22.

A kazincbarcikai Ádám Jenő Tagiskola hagyományaihoz híven idén is megrendezte körzeti népdaléneklési versenyét az alsó tagozatos tanulók számára.  A rendezvény ünnepélyes megnyitása után a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola népzene tanszakának tanárai és tanulói adtak műsort. A rendezvényt nagyfokú érdeklődés kísérte. Iskolánkat két tanuló képviselte, a 2. osztályos Váradi Dániel és a 4. osztályos Vígh Klaudia.

 

Biztonságos Internet Nap

2017. február 7.

A Biztonságos Internet Napot (Safer Internet Day - SID) az Európai Unió Safer Internet Program akciótervének keretein belül ma már a világ több mint 120 országában - köztük az Európai Unió mind a 28 tagállamában - minden év februárjának második keddjén, ugyanazon a napon rendezik meg. A program célja, hogy felhívják a figyelmet a biztonságosabb és jobb internetezés fontosságára és alapvető szabályaira. Iskolás tanulóink is csatlakoztak ehhez a nemzetközi kezdeményezéshez a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztály koordinálásával.


Itt a farsang, áll a bál ...

2017. február 3.

A rudabányai iskola apraja-nagyja izgalommal várta a minden év februárjában megrendezésre kerülő jelmezes felvonulást. Az álarcosbált a Pom-Pom Familia zenés műsora nyitotta meg, majd a jelenlévők jókedvre derítéséről bohócok, táncosok gondoskodtak. Egy kis időre a gyerekek átváltozhattak és belebújhattak kedvenc mesehősük bőrébe, megálmodott jelmezükbe. A zsűri a legötletesebbeket apró ajándékokkal jutalmazta. A tombolasorsolás sem maradhatott el, izgatottan várták a gyerekek a nyertes számok kihúzását. Majd kezdetét vette a tánc és a szórakozás. Mivel farsang csak egyszer van egy évben, reméljük az idei is felejthetetlen volt mindenki számára.


"Mérjük össze tudásunkat"

2017. január 26.

"Mérjük össze tudásunkat" címmel kistérségi vetélkedőt rendeztek iskolánk alsó tagozatos tanítói. A versenyen szép számmal jelentek meg a környékbeli iskola tanulói, akik matematika és magyar nyelv területén versengtek egymással. A jó hangutú délután végén senki nem ment haza üres kézzel.


A Magyar Kultúra Napja

2017. január 24.

A magyar kultúra napját  1989 óta ünnepeljük meg január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Intézményünkben is megemlékeztünk erről a napról. A Viktor Gyula Gyermek Színjátszó kör tagja a helyi művelődési ház klubtermében mesejátékot adtak elő. Majd "Rudabánya szerepe a Magyar Nemzeti kultúrában" címmel vetítettképes előadást hallgathattak meg tanulóink.

 

A hóemberek világnapja

2017. január 17.

E napon ünnepli a világ a tél szeretni való aranyos szimbólumát a hóembert. Településünkön is esett hó bőven a napokoban, így  csatlakozhatunk az idei évben e jeles naphoz a gyerekek nagy-nagy örömére.

 

 

Eljött újra a karácsony

2017. december 21.

Már a téli szünet előtti hetekben érződött a karácsony hangulata. Fenyőfát állítottunk, díszeket készítettünk, karácsonyi dalokat, verseket tanultunk. Az ünnep történetét a 4. osztályos tanulók elevenítették fel mesejátékukkal, melyet a helyi művelődési ház színpadán adtak elő. A műsort megelőzően a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola zongora tanszakának növendékei szórakoztatták a közönséget karácsonyi dalokkal.

 


Adventi gyertyagyújtás

2016. december 18.

Településünk, Rudabánya főterén egy hatalmas adventi koszorú került elhelyezésre. Az adventi időszakban a vasárnaponkénti római katolikus szentmisét követően került sor a gyertyák meggyújtására. Minden vasárnap más-más intézmény lobbantotta lángra a gyertyákat. A negyedik vasárnapon iskolánk tanulói gyújthatták meg a negyedik gyertyát.

 Mikulás kupa

2016. december

Idén harmadik alkalommal került megrendezésre a Mikulás-kupa az iskola tornacsarnokában. A környező települések iskoláinak tanulói mérték össze ügyességüket. A népes gyereksereg és a lelkes szurkolótábor is jól érezte magát ezen a napon.

 

Mikulás napja

2016. december 6.

Iskolánk alsó tagozatos diákjai várták leginkább december 6-át. Becsületesen készültek erre a napra dalokkal, versekkel és rajzokkal. Különösen izgatottak voltak a 2. osztályosok, akik egy mesejátékot adták elő diáktársaik előtt ezen a napon. A felső tagozatos diákok apró kézműves ajándékkal kedveskedtek kisebb társaiknak mikulás napja alkalmából.

 


Egészséges életmód hete

2016. november 28.-december 2.

Az elmúlt évekhez hasonlóan november végén ismét megrendezésre került iskolánkban az egészség hete. Színes, sokrétű programokkal igyekeztünk tanulóink figyelmét felhívni az egészséges életmód fontosságára. Reggeli torna, körömkommandó, sportversenyek, zöldség- és gyümölcsszobrok készítése, szellemi vetélkedő, kozmetikai- és hajápolási tanácsok, plakátkészítés - hogy csak néhányat említsünk a hét eseményeiből. A tanulók örömmel vették ezeket a programokat, melyek végén kisebb jutalomban is részesültek.Népdaléneklési verseny

2016. november 22-én került megrendezésre az Ádám Jenő Tagiskolában a Körzeti Népdaléneklési Verseny az általános iskola felső tagozatos tanulói részére. Iskolánkat három tanuló képviselte. Az 5. osztályosok között Ruszó Kiara 3. helyezést ért el. A 7. osztályosok kategóriájában Váradi Vanessza 1. helyezést ért el. A 8. osztályból Kótai Diána versenyzett, aki szintén 1. helyezéssel tért haza. Gratulálunk a versenyzőknek és felkészítő tanáruknak, Juhász Lajosnénak!


60 éve történt ...

2016. október 21.

"Emlékezzünk, hisz van mire emlékeznünk.
Sok ezer honfitársunkra, kiket elvesztettünk.
Forradalom volt, azt elmondhatjuk ma már.
Közös sírjuk fölött egy kopjafa áll.
Emlékezzünk rájuk, a bátor ifjakra,
Kik életüket adták a Magyar forradalomban."


A Földünkért Világnap

2016. október 20.

1991-ben a Föld védelméért világméretű kampányt kezdeményeztek, azóta október 21-én tartják a Földünkért Világnapot. Iskolánkban egy internetes keresőverseny keretében emlékeztünk meg erről a napról. A tanulóknak a Földdel kapcsolatos tesztkérdéseket kellett megválaszolniuk minél rövidebb idő alatt. A tanulók nagyon élvezték ezt a versenyt, mert ilyen még nem volt. A legügyesebben és leggyorsabban "kereső" tanuló apró jutalomban részesült.Madárgyűrűző tábor - Perkupa

2016. október 20.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 1986 óta minden évben, október elején megrendezi a Bódva-völgyében a madármegfigyelő napokat. Idén 3., 4. és 5. osztályos diákok vettek részt a programban. Az borongós, hideg időjárás sem szegte kedve a csapatnak, mert a madarak megfigyelése, a madárgyűrűzési bemutató, a madártani és természetvédelmi ismeretek mindenkit kárpótoltak.

 


"Futabánya"

2016. október 15.

"Futabánya" elnevezésű programunk újdonságnak számított a tanévben. Ezen a napon minden a sportról szólt.


Gvadányi József-emlékhét

2016. október 10-14.

Iskolánk névadójáról, városunk szülöttéről minden évben megemlékezünk születése napján. A helyi művelődési ház és a rudabányai Bányászattörténeti Múzeum közreműködésével a tanulók színes és érdekes rendezvényekből válogathattak.  Az író születésének 291. évfordulója alkalmából az iskola tanulói koszorút helyeztek el a Gvadányi-szobornál.

 


Az aradi vértanúkra emlékeztünk

2016. október 6.

Az október 6-i nemzeti gyásznapon iskolánkban minden évben megemlékezést tartunk a magyar forradalom és szabadságharc Aradon kivégzett vezetőinek és az első felelős magyar kormány vértanúhalált halt miniszterelnökének tiszteletére. Az alsó tagozaton a 3. osztályosok, a felső tagozaton pedig a 7. osztályos diákok készültek ünnepi műsorral, ahol felidézték  a tizenhárom hős alakját, életútját és utolsó gondolatát.

 

           


A zene világnapja

2016. október 3.

Október elseje a zene világnapja, ebből az alkalomból országszerte több koncertet, hangversenyt és más zenei programot is rendeznek. A világnap célja, hogy a társadalom széles rétegei számára népszerűsítse a zeneművészetet. Iskolánkban a zongora tanszakos növendékek és tanítójuk, Hocza Viktória közreműködésével hangversenyt adtak, valamint minden osztály egy-egy közös dal eléneklésével tisztelte meg ezt a napot.


Útravaló Ösztöndíjprogram

2016. szeptember

A Türr István Képző és Kutató Intézet Útravaló Ösztöndíjprogram Programirodája pályázatot hirdetett az Útravaló Ösztöndíjprogramban való részvételre. Az Útravaló Ösztöndíjprogram esélyteremtő alprogramjainak célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, köztük roma tanulók iskolai sikerességének elősegítése, motivációjuk és önértékelésük erősítése mentori támogatással. Az „Út a középiskolába” ösztöndíjprogramban a részt vevő tanulókat érettségit adó középiskolában való továbbtanulásra készítik fel. Intézményünk az idei tanévben újra csatlakozott a programhoz, melynek eredményeképpen 25 diákunk részesül esélyegyenlőségi ösztöndíjban.

 


Iskolatej program

Iskolánk évekkel ezelőtt bekapcsolódott a Vidékfejlesztési Minisztérium által útjára indított programba. Az idei tanévben is heti három alkalommal fogyaszthatnak tejtermékeket a gyerekek.

 

Iskolagyümölcs program

Az új tanévben is folytatódik tovább az iskolagyümölcs program. Heti egy alkalommal gyümölcslevet, két alkalommal gyümölcsöt fogyaszthatnak a gyerekek, hozzájárulva az egészséges életmód tudatos alakításához.

Becsengettek ...

2016. szeptember 1.

Szeptemberrel nem csak a nyár ér lassan véget, hanem kezdődik az új tanév is. Két és fél hónap után iskolánk újra kinyitotta kapuit és fogadta a gyerekeket. A csengőszó 232 diáknak szólt. A Gvadányi József Művelődési Ház adott otthon a tanévnyitónak, ahol Sóváriné Sárog Éva igazgatónő mondott köszöntő beszédet. Ezután az elsős kisdiákok versekkel, énekekkel mondtak búcsút az óvodai éveknek és köszöntötték az iskolai diákéveket. A Gvadányi József Általános Iskolában 19 első osztályos kezdi meg tanulmányait ebben a tanévben.

 

 

Közösség
Aktualitások