Évkönyv 2017-2018.

2018. április 13. - Szakmák éjszakája

"Próbáld ki, csináld meg, ismerd meg" - ezzel a mottóval rendezték meg harmadik alkalommal a "Szakmák éjszakája" elnevezésű programot. Hetedik és nyolcadikos diákjaink az Ózdi SZC Deák Ferenc Szakképző Iskolája és Művészeti Szakgimnáziumában megrendezett programokon vettek részt. A tanulóknak jó alkalom volt arra, hogy bepillantást kapjanak a szakmák sokszínű világába. Megismerhették az intézményben oktatott mesterségek rejtelmeit.

 

 2018. április 11. - A Költészet Napja

A magyar költészet napját Magyarországon 1964 óta József Attila születésnapján, április 11-én ünnepeljük. Mi is minden évben megemlékezünk e jeles napról. Ebben a tanévben 4. osztályos diákjaink készültek színvonalas műsorral. 


2018. április 4-6. - Egészségmegőrző hét

Az egészséges életmód napjaink egyik legfontosabb témája. A helytelen táplálkozás, a mozgásszegény életmód, a személyi higiénia, a különböző egészséget károsító környezeti ártalmak leginkább a gyerekeket veszélyezteti. A fent említett okok miatt fontos célkitűzésünk, hogy a helyes és egészséges életvitelhez példaértékű utat mutassunk. E célt szolgálta a tavaszi szünet után megrendezésre kerülő témahetünk. A gyerekek érdeklődését és életkori sajátosságait figyelembe véve szerveztük a programokat.

Az alsó tagozatos diákokat reggelente zenés tornával mozgattuk meg. Zöldségkóstolás, almaevő verseny, kézműves foglalkozás állt a napirenden. A témahét zárásaként kiállítást rendeztünk a héten elkészült munkákból, valamint "Az egészség titka" c. dal eléneklésével zártuk ezt az élmányekben gazdag néhány napot. 

A felső tagozatos diákokat is tornával igyekeztünk felébreszteni reggelente. Emellett vicces totók, "FOG"-as kérdések, zöldség- és gyümölcsszobrászat, plakátkészítés, előadások várták.

 

 

2018. március 27. - Húsvéti játszóház

Végre megint egy ünnep, amikor képeslapokat lehet kreálni és küldeni. Az alsó tagozatos diákjaink nagy lendülettel vetették bele magukat a tavaszi szünet előtt megrendezett húsvéti képeslapkészítésbe. Ötletesebbnél-ötletesebb munkák kerültek ki a gyerekek kezei alól, melyet évfolyamonként díjaztunk is. 2018. március 22. - Iskolanyitogató

Az "Iskolanyitogató" intézményünk hagyományos, minden tanévben megrendezésre kerülő programsorozata. A leendő első osztályosoknak, szüleiknek és az óvónéniknek lehetőséget biztosítunk arra, hogy megismerkedhessenek a nálunk folyó oktató-nevelő munkával. Betekintést tehetnek egyes tanórákba is. Ezen a napon iskolánk termét ovisok népesítették be, ahol egy matematika és egy olvasás órán vehettek részt. Bekapcsolódhattak az órai munkába és közösen tölthették el az órát. A program folytatásaként március 28-án egy közös testnevelés órán vehettek rész a legkisebbek, ahol egy közös játékos sportfoglalkozás részesei lehettek.


2018. március 22. - A víz világnapja

Játékos feladatokkal, versenyekkel, plakátkészítéssel hívtuk fel a gyerekek figyelmét ezen a napon a víz fontosságára. A gyerekek örömmel és nagy fantáziával kezdtek a munkálkodáshoz. Az elkészült rajzokból a folyosón kiállítást csináltunk. A gyerekek nagy érdeklődéssel tekintették meg egymás munkáját.


2018. március 20. - Szabó Zoltán Szépkiejtési Verseny

Mintegy százhúsz diák részvételével zajlott az alsó tagozatosok számára megrendezett Szabó Zoltán Szépkiejtési Verseny a kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskola Dózsa György Tagiskolában. Iskolánkat hat tanuló képviselte, akik szorgalmasan készültek a nagy napra. Helyezést ugyan nem sikerült elérni, de szép emlékekkel térhettek haza. 


2018. március 14. - "Áldott legyen emléke a márciusi ifjúságnak!"

Március 15-e alkalmából ünnepi műsorra gyűltünk össze a helyi művelődési házban. A 6. osztályosok szavalatain keresztül elevenítettük fel az 1848-as forradalom és szabadságharc történéseit. A műsor után az ünnepséget megtisztelő vendégek felsétáltak a Petőfi szoborhoz, ahol a település elöljárói koszorút helyeztek el.


2018. március 5-9. - PÉNZ7

Országosan március elején került megrendezésre a Pénzügyi és Vállalkozói Témahét. A kezdeményezés fő célja az iskolások pénzügyi ismereteinek megalapozása. Az idei tanév témája az "Okosan a hitelekről" nevet kapta. A Pénz7 rendhagyó tanórái keretében az egyes korosztályok sajátosságait figyelembe véve, játékosan, színesen jártuk körbe a felelős döntéshez szükséges ismereteket.2018. március 2. - Bakos-Kiss Gábor Rudabányán

Az "Együtt, testvérként" elnevezésű projekt első kulturális programjaként iskolánkba látogatott Bakos-Kiss Gábor, a Nemzeti Színház színésze. A zenés pályaorientációs előadás keretében magyar költők verseiből válogatott, majd közös éneklésbe is bevonta a gyerekeket. Zárásként a Valahol Európában c. musicalből "A zene az kell" című dalt adta elő, mely nagy tetszést váltott ki a gyerekekből. 


2018. február 1.  - "Együtt, testvérként" -iskolaközi szemléletformáló program

A Széchenyi 2020 keretében megjelent "Együtt, testvérként - iskolaközi személetformáló program" című pályázatba (EFOP-3.1.8-17) iskolánk is bekapcsolódott. A projektek során a tanulóknak lehetősége nyílik az országhatáron belül és a Kárpát-medencén belüli testvériskolai kapcsolatok kialaítására. A közös programok megvalósításán keresztül hozzájárulunk a tanulók kompetenciájának fejlesztéséhez, ismeretanyaguk bővítéséhez. Lehetőség nyílik a kötelező óraszámon felüli nyelvtanulásra, valamint tanórákon kívüli foglalkozásokon való részvételre. A hazai testvériskolai találkozók során olyan kapcsolatok alakulhatnak ki, mely motiválóan hat a tanulók jövőtervezésére, illetve felhívja a figyelmet a fiatalok számára a társadalmi elfogadás fontosságára.


2018. február 1. - Mérjük össze tudásunkat

Immár 5. alkalommal rendezte meg iskolánk a "Mérjük össze tudásunkat" elnevezésű kistérségi versenyünket magyar nyelv és matematika tantárgyból. A 2. 3. és 4. osztályos tanulók részére szervezett versenyre a környékbeli iskolák tanulói jelentkeztek. A tanulók szorgalmasan gyakoroltak a megmérettetésre, hogy tudásuk legjavát hozzák. A kellemes délutánt egy kis vendéglátással és a jutalmak kiosztásával zártuk.


2017. január 22. - A Magyar Kultúra Napja

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük meg január 22-án, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le Csekén a Himnuszt kéziratát. Ezen a napon iskolánk tanulói is ünnepi műsorral készültek. Fellépett a Csillagfény mazsorettcsoport, a Rozmaring Asszonykórus és a Viktor Gyula Gyermekszínjátszók irodalmi színpada. A nézők színvönalas műsort láthattak.

 


2017. december 21. - Kiskarácsony, nagykarácsony ...

Iskolánkban a téli szünetet megelőző napon tartottuk a karácsonyi ünnepséget a helyi művelődési házban. A 4. osztályosok szívet melengető versekkel és dalokkal igazi ünnepi hangulatot teremtettek. Felléptek a Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola növendékei is, akik ismert karácsonyi dalokkal szórakoztatták a közönséget.

Békés, boldog ünnepeket kívánunk!

 

2017. december 4. - Borbála nap

Borbála nap alkalmából a helyi Bányászattörténeti Múzeum alsó tagozatos diákjainkat kézműves foglalkozásra invitálta. Papírból mikulás virágokat készítettek, melyet haza is vihettek lakásuk díszítésére. A gyerekek örömmel készítették a szebbnél-szebb díszeket.


2017. december 3. - Az első adventi gyertya

December 3-án került sor az első adventi gyertya meggyújtására a Rudabánya főterén felállított adventi koszorún. Az ünnepségen az iskola 3. osztályos tanulói adtak műsort. A gyerekek szavalatai után intézményünk vezetője, Sóváriné Sárog Éva köszöntötte a megjelenteket, majd Andrási Zoltán római katolikus lelkész mondott áldást a koszorúra.

 

"A koszorú szép, már egy gyertya ég, advent első vasárnapján beborult az ég.

Millió hópehely festi meg a tájat, fagy virága, jégcsaprózsa díszíti az ágat.

Eljön majd az úr, böjtre hív a harang, szálljon el most gyűlölet, bosszúság és harag.

Szeretteim, barátaim áldás szálljon rátok, advent első vasárnapján így gondolok rátok!"


2017. december 1.  - Mikulás-kupa

Negyedik alkalommal került megrendezésre tanulóink részvételével a Mikulás-kupa. A versenyre nagy számmal jelentkeztek környékbeli iskolák tanulói. A csapatoknak nagy számú szurkolótábora is volt. A játékos versenyszámokat a gyerekek örömmel hajtották végre. A délután jó hangulatban telt. Ezúton gratulálunk a győztes csapatoknak. Reméljük jövőre is nagy sikere lesz a rendezvénynek.


2017. november 20-24. - Az egészség a legdrágább kincs

November 20-24. közötti napok rendhagyóak voltak iskolánkban, ekkor került megrendezésre az „Egészség hete” c. rendezvénysorozatunk. A hét minden napján zajlott valamilyen egészséges életmóddal kapcsolatos projekt. Alsó és felső tagozatos tanulók egyaránt kivették részüket a héten zajló feladatokból. Minden osztály elkészítette a témával kapcsolatos plakátját, melyek kiállításra kerültek az iskolában. Szebbnél-szebb és ötletes gyümölcs- és zöldségszobrok kerültek ki a gyerekek kezei alól. Előadókat hívtunk, akik interaktív előadásaikkal hasznos információkat nyújtottak az elsősegély-nyújtás és a helyes testedzés témakörében. Természetesen a mozgás sem maradhatott el ezen a héten. Hálás köszönet mindenkinek, aki segítette a munkánkat!


2017. november 10. - Őszi bál

Hagyományainkhoz híven felső tagozatos diákjainkat egy kis mulatságra invitáltuk egy péntek délután. Ez volt az idei tanév első suli bulija. A zene, a társaság nagyon jó hangolatot teremtett.


2017. november 8. - Pályaorientációs nap

Komoly dilemma elé állítja az általános iskola végzős diákjait, hogy milyen szakmát, vagy milyen szakterületet válasszanak, amelyben el tudják képzelni jövőjüket. Intézményünkben pályaorientációs napot tartottunk annak érdekében, hogy a diákok megismerkedhessenek egy-egy szakma vagy pálya sajátosságaival. Nyolcadikos diákjaink a Miskolcon megrendezett Pályaválasztási kiállításra utaztak ezen a napon, otthon maradt tanulóink pedig osztályfőnökeik vezetésével szakmával kapcsolatos videókat néztek, rajzoltak, játékos formában próbáltak ki egy-egy foglalkozást.

Ezt a napot nemcsak vidáman, de hasznosan is töltöttek mindenki. 


2017. október 20. - Emlékezzünk 1956-ra

Iskolánkban 2017. október 20-án emlékeztünk meg 1956 mártírjairól. A 8. osztály ünnepi műsorával gondoltunk az egykori eseményekre, a szabadságért kiállt hősökre, gyertyát gyújtottunk tiszteletükre.

 


2017.október 16. - Üzemlátogatás

Október 16-án 8. osztályos tanulónk a Munkaügyi Központ szervezésében üzemlátogatáson vettek részt Kazincbarcikán. Először a Kübler cégnél a munkaruházati termékek gyártásának folyamatába nyertek betekintést, majd a Jégvirág cukrászdában a sütemény- és tortakészítés rejtelmeivel ismerkedtek meg.

A pályaválasztás előtt álló diákok nagyon hasznos és érdekes személyes tapasztalatot szereztek, melyek megkönnyíthetik a pályaválasztással kapcsolatos döntésüket.

 


2017. október 6. - Aradi vár, aradi vár ...

Idén is, mint minden évben ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg a tizenhárom aradi vértanúról. Az alsó tagozaton a 3. osztályosok, a felső tagozaton pedig a 7. osztályos tanulók adták elő megemlékező műsorukat az aradi vértanúk kivégzésének évfordulóján. A gyerekek felidézték a tizenhárom hős alakját, életútját és utolsó gondolatát.

 


2017. szeptember 19-25. - Határtalanul!

A Határtalanul! program célja a magyar-magyar kapcsolatok építése, személyes kapcsolatok kialakítása, elmélyítése. A program keretében iskolánk tanulói az állam támogatásával osztálykiránduláson vettek részt Szlovákia magyarlakta területein. A kirándulás során személyes tapasztalásokat szerezhettek a külhoni magyarságról.


2017.szeptember 15. - TeSzedd!

A TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akció ma hazánk legnagyobb önkéntes mozgalma. Idén immár hetedik alkalommal valósul meg. A szemétgyűjtési akció keretében szerte az országban, így településünkön is „nagytakarítanak” a TeSzedd! önkéntesei. Kicsik és nagyok, fiúk és lányok szorgalmas munkájának köszönhetően több zsák szemét került az utcákról, patakokból a zsákokba. 

 

 

2017. szeptember 1. - Tanévnyitó

"Hírül adta a tévé, bemondta a rádió,
hogy immáron véget ért a boldog vakáció.
Útra kelnek a gólyák, elröpülnek a fecskék,
csak a diák marad itt, megtanulni sok leckét."

Ünneplőbe öltözött diákok és felnőttek töltötték meg szeptember 1-jén a Gvadányi József Általános Iskola udvarát. Az intézmény vezetője, Sóváriné Sárog Éva köszöntötte a megjelenteket és nyitotta meg az új tanévet. Az első osztályosok rövid, verses műsora után a gyerekek birtokukba vették az iskolát.

 

Közösség
Aktualitások