Évkönyv 2007-2008.

 

Gvadányi József-emlékhét

A hagyományápolás kiemelt szerepet foglal el az iskola pedagógiai programjában, és így iskolánk 2000-ben felvette a település neves szülöttének Gvadányi Józsefnek a nevét. Születése napján már évi rendszerességgel megrendezésre kerül az emlékhét, melyet a múzeummal közösen szervezünk a diákok aktív részvételével.

 

mvszeti_vetlked_gvadnyi_jzsef_emlkht_alkalmbl_029_470
 

Ünnepi megemlékezés október 23-ról

Az 1956-es forradalom és szabadságharcra való megemlékezés ebben az évben is a művelődési házban került megrendezésre. A 7. osztály tanulói Varga K. Krisztina segítségével színvonalas műsort adtak elő. Ezt követően a község elöljárói ill. az iskola tanulói koszorút helyeztek el a művelődési ház falán lévő 1956-os forradalom áldozatainak tiszteletére.

2007.oktber_23._017_470 

 

Tánccsoportok bemutatója

A tanulók számára igyekszünk számos érdeklődésre számot tartó elfoglaltságot szervezni tanórán kívül. Két tánccsoport működik: a standard és a majorette. Előbbiek félévkor és tanév végén ízelítőt adnak tudásukból, bemutatják az évben tanultakat. A majorette csoport számos iskolai és községi rendezvényt színesít fellépésével.

 dscf4654_470

 

Egészségügyi délután

Iskolánkban évek óta hagyomány, hogy november egy délutánján egészségügyi napot rendezünk. Idén sikeres előadásokat és gyakorlati bemutatókat szerveztünk felső tagozatos diákjaink számára. A száj- és fogápolásról az iskola fogorvosa Dr. Daher Paul, a hajápolásról Bárányné Vincze Bernadett és Bódi Gyöngyi, a bőrápolásról Csíkné Polyácskó Judit kozmetikus tartott előadást. Dr. Méder Ibolya háziorvos, egyben iskolaorvosunk és Pető Istvánné, védőnő az egészséges életmódról tartottak rövid beszámolót.

Az alsó tagozaton "a fog és testápolás hónapja" címmel rajz- ill. plakátkészítési versenyt hírdettünk. Ötletes és igényes munkák születtek, melyek a kisiskola aulájában kerültek elhelyezésre. Emellett játékos, ügyességi versenyeken mérhették össze tudásukat az osztályok.

dscf4724_470 

 

Aprópénzgyűjtés

Az Észak-Magyarország szerkesztősége aprópénzgyűjtési akciót szervezett egy beteg 13 éves ózdi kisfiú számára, akinek leghőbb vágya egy laptop. Az 1 és 2 forintosokat kellett gyűjteni és eljuttatni a szerkesztőségbe. Az akcióhoz iskolánk is csatlakozott. Az osztályokat versenyre szólítottuk fel, melynek hatására több mint 3000 darab érmét sikerült összegyűjteni két hét alatt.

dscf4986_470

 

Mikulás

December 7-én ismét eljött hozzánk a télapó. A hagyományokhoz híven a harmadik osztályos tanulók rövid színdarabbal készültek, melyet a művelődési házban adtak elő. Felkészítő tanáraik Mega Andrásné és Blitzerné Ráczkövi Zsuzsanna voltak. A felső tagozatos diákok saját készítésű ajándékkal örvendeztették meg kisebb diáktársaikat mikulás reggelén. A nagyok sem maradtak ki a jóból, ezért mikulás diszkót szerveztünk nekik.

 dscf5011_470

 

Fenyőünnep

A karácsony az egyik legszebb ünnepünk, ezért a felkészülés, várakozás időszakát megpróbáljuk becsempészni az iskolába is. Fenyőfát állítunk, díszeket készítünk, dalokat, verseket tanulunk. Ebben az évben is a negyedik osztályos tanulók készültek ünnepi műsorral. A tanulók Szobotáné Garan Erika és Cziczlavicz Józsefné tanítónők segítségével elevenítették fel Jézus születésének történetét. A nagy sikerre való tekintettel diákjaink szent estén a katolikus templomban is előadták műsorukat.

 dscf5486_470

 

Alapítványi bál

Zeneszótól volt hangos február 16-án a rudabányai Gvadányi József Művelődési Ház. Immár hagyományosnak mondhatóan ezen a napon rendeztük meg az iskola jótékonysági bálját. A jeles eseményt Szél Miklós, iskolaigazgató nyitotta meg. A bevezető gondolatokat követően az általános iskola majorette csoportja lépett a színpadra. Éjfélkor tombolahúzás fokozta a hangulatot, melyen helyi vállalkozók és magánszemélyek által felajánlott tárgyak szerepeltek nyereményként. A bál teljes bevételét tanulóink támogatására fordítjuk.

 

Március 15.

Márciusban nemcsak a tavasz beköszöntét, hanem egyik legfontosabb nemzeti ünnepünket is ünnepeljük. Ebben az évben is méltósággal emlékeztünk az 1848/49-es forradalom és szabadságharc évfordulójára Rudabányán. A hatodik osztályosok egy ünnepi műsor keretében elevenítették március 15-e eseményeit. Osztályfőnökük, Döme Tiborné gondoskodott a díszletről, a gyerekek ötleteinek bevonásával a kellékekről, valamint szükséges rendezői utasításokkal készítette fel a szereplőket. Az ünnepség után településünk vezetői rótták le kegyeletüket az 1848-as emlékműnél és helyezték el az emlékezés virágait. 

kp_114_470

 

Hulladékgyűjtés

A Föld napja alkalmából 2008. április 25-én a veszélyes hulladékok szakszerű elhelyezésével foglalkozó Hungaropec Zrt. környezettudatos magatartás elmélyítése érdekében hulladékgyűjtési akciót szervezett a szuhogyi és rudabányai 7-8. osztályos diákok bevonásával. A fiatalok saját településük határától a Hungraopec Zrt. telephelyéig két kis teherautónyi hulladékot szedtek össze a közút mentén. A délelőtt végét környezetvédelmi és játékos sportvetélkedő, pizza evés, valamint a jutalmak kiosztása zárta.

 img_0327_470

 
A kihívás napja

Rudabánya idén is benevezett a május 21-én megrendezett "A Kihívás Napja" elnevezésű országos programba. Sok sport- és szabadidős megmozdulás  volt a községben, amelyekben minden korosztály részt vett. Végül az országos összesítésben Rudabánya a hozzá hasonló települések kategóriájában 45 közül a 7. helyen végzett.

 img_0591_470

 
Aggteleki kirándulás

Az Európai Nemzeti Parkok Napja alkalmából 2008. májusában ismét megrendezésre került a közeli Aggteleki Nemzeti Park nyílt napja. A jósvafői Kúria Oktatóközpontban a gyerekek kézműves foglalkozáson vettek részt, melyet lovaskocsizás és felszíni túra követett. A délutánt a jósvafői Tengerszem-tónál, majd pizzázással és fagyizással töltöttük. A gyerekek sok szép élménnyel tértek haza. A kirándulást a Ruda-Suli Alapítvány is támogatta.

kp_132_470

 

Művészeti záróvizsga

Az iskola művészeti csoportjai év végén számot adtak tudásukból. Zongorajáték, trombita- és furulyaszó töltötte be a művelődési házat, de szerepeltek néptáncosaink és a színjátszó csoport is. A fellépőket hangos tapssal jutalmazták a nézők.

kp_004_470

 

Ballagás

Június 14-én elbúcsúztattuk nyolcadikos diákjainkat. Felcsendültek a ballagási dalok, sorra hangoztak fel a búcsúzó és búcsúztató versek. Szél Miklós igazgató úr ünnepi beszédével és oltalmazó szavaival engedte el ballagó diákjait, majd Szobota Lajos polgármester úrral együtt átadták a jutalomkönyveket. Két végzős diákunk, Orosz Noémi és Varga-Kovács Rita mind a nyolc évet kitűnő eredménnyel zárta, ezért Molnár Oszkár országgyűlési képviselő egy egyhetes lengyelországi utazással jutalmazta őket.

 kp_195_470

 

Táborozás Márokpapin

Márokpapi a Beregi-síkságon, Nyíregyházától északkeletre mintegy 70 km távolságra található település. Nyáron 15 diákunk tölthette itt vakációját és ismerkedhetett meg a beregi emberek évszázados hagyományaival, eszközeivel, építkezéseivel, népi játékaival. A tábor vezetői egész hétre szóló gondosan összeállított programot nyújtottak tanulóinknak. A mindennapi elfoglaltságot vetélkedők, kézműves foglalkozások, néprajzi előadások színesítették valamint megtekintették a környék kultúrtörténeti nevezetességeit. A táborozást támogatta a Városi Önkormányzat, a Német Kisebbségi Önkormányzat és a Ruda-Suli Alapítvány.

100_6423_470

 

Táborozás Pácinban

Idén nyolcadik alkalommal szervezett nyári táborozást a rudabányai Cigány Kisebbségi Önkormányzat a Sátoraljaújhely közelében található kis faluba, Pácinba. Az egyhetes táborozást a Ruda-Suli Alapítvány, a helyi városi önkormányzat, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Német Kisebbségi Önkormányzat, Molnár Oszkár országgyűlési képviselő, dr. Ódor Ferenc, a Megyei Közgyűlés elnöke támogatta.

pcin_150_470 

 

 

Versenyeredmények a 2007/2008-as tanévben:

 Petőfi Sándor Szavalóverseny, Kazincbarcika - Jancsurák Vivien 6. helyezés

 Közlekedési rajzpályázat, Kazincbarcika - Jancsurák Viktória különdíj, Beri Angelika különdíj

Országos környezetvédelmi rajzpályázat - Szőllősi Ilona 1. helyezés

"Miénk az utca" országos rajzpályázat - Katona Szabina különdíj

Területi kerékpáros ügyességi verseny, Kazincbarcika - Ács István, Gál Éva, Katona Szabina, Nyíri Marcell 4. helyezés

Simonyi Zsigmond Kárpát-medencei helyesírási verseny kistérségi fordulója, Kazincbarcika - Laczkó Enikő 3. helyezés

Körzeti Népdaléneklési verseny, Kazincbarcika - Mida Kitti 4. helyezés, Jancsurák Viktória 5. helyezés

"Észtörő" levelezős matematika verseny - Sipos Áron 1. helyezés, Orosz Noémi 4. helyezés

"Színes paletták" elnevezésű alsós körzeti rajzverseny - Fügedi Eszter 8. helyezés, Kerékgyártó Zsanett 9. helyezés, Borsó Sára 10. helyezés

 

Közösség
Aktualitások