Évkönyv 2008-2009.

 

Reneszánsz pályázat

2008. szeptember

Az Oktatási és Kulturális Minisztérium a "Reneszánsz Év - 2008" keretében közművelődési pályázatot hirdetett meg. Iskolánk tanulói is részt vehettek a sikeres pályázat eredményeként két kiránduláson. Az egyik helyszíne Budapest volt, ahol tanulóink múzeumokban egy-egy foglalkozáson vettek részt. A Szépművészeti Múzeumban az egyiptomi kiállítást tekintettük meg, majd kézműves foglalkozás keretében egyiptomi motívummal ellátott ékszereket készítettünk. A Természettudományi Múzeumban nagyon sok érdekes növény- és állatfajban gyönyörködtünk. A Gobbi Hilda Emlékmúzeumban színésszé válhattunk egy rövid időre. Csodálatos kosztümöket ölthettünk magunkra és betekinthettünk a kulisszák mögé. A Millenáris Parkban folytattuk a közös programot, ahol megismerkedhettünk a jövő energiatakarékos technikai eszközeivel. 

Második kirándulásunk helyszíne Nyíregyháza és Nyírbátor volt. A sóstói skanzenben mézes kalácsot sütöttünk és egyéb kézműves foglalkozáson vettünk részt.

 

img_0323_470

 

Úszásoktatás

2008. szeptember-december

Kazincbarcika és Vonzáskörzete Többcélú Önkormányzati Kistérségi Társulás ősszel egy tízalkalmas úszásoktatást szervezett diákjaink számára, melyet a Ruda-Suli Alapítvány is támogatott. A fárasztó edzések mellett mindig jutott egy kis idő a játékra is. Tanulóink azóta úsznak, mint hal a vízben.

 img_0443_470

 

Városi körtúra

2008. október 11.

A Kerepesi Dojo (Kyokushin Karate Klub) ebben az évben ünnepelte megalakulásának 10. évfordulóját. E jeles alkalom tiszteletére a klub vezetői egy őszi eseménysorozatot terveztek, melynek első állomása volt a 2008. október 11-én megtartott túra. "10 év - 10 km" szlogennel indították a szervezést, melynek eredményeként 70 fő vágott neki a rudabányai dombok meghódításának. A távot a résztvevők 3 óra alatt teljesítették. 

A település történetében első alkalommal szerveződött olyan gyalogtúra, mely a várost körülölelő aszfalt- és földutakon Rudabányát körbejárta.

 csoportkep_470

 

Október 6-i megemlékezés

Idén is, mint minden évben ünnepélyes keretek között emlékeztünk meg a tizenhárom aradi vértanúról. Az alsó tagozaton a 3. osztályosok, a felső tagozaton pedig a 6. osztályos tanulók adták elő megemlékező műsorukat az aradi vértanúk kivégzésének évfordulóján. A gyerekek felidézték a tizenhárom hős alakját, életútját és utolsó gondolatát.

2008_05300002_470

 

Gvadányi József-emlékhét

2008. október 13-17.

A  hagyományos Gvadányi József-emlékhét 2008. évi rendezvénysorozata keretében sok érdekes programmal, előadással várták az érdeklődőket a szervezők. Az első napon vetített képes ismeretterjesztő előadásokat tartottak a Bányászattörténeti Múzeumban. Ezt követően "Névadónk Gvadányi József" címmel irodalmi foglalkozás volt az általános iskola tanulóinak részvételével a könyvtárban. Az író születésének 283. évfordulója alkalmából az iskola tanulói koszorút helyeztek el a Gvadányi-szobornál.

 

2008._oktber_18._018_470

 

Madármegfigyelés Perkupán

2008. október 13.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság 1986 óta minden évben, október elején megrendezi a Bódva-völgyében a madármegfigyelő napokat. Diákjaink először vettek részt ezen a programon, ahol a madármegfigyelés és a madárgyűrűzési bemutató mellett madártani és természetvédelmi ismereteket is szerezhettek.

 kp_242_470

 

Történelem vetélkedő

2008. október 20.

A Gvadányi József Általános Iskola és Óvoda történelem munkaközössége vetélkedőt rendezett 7-8. osztályos tanulók részére az 1956-os forradalom és szabadságharc emlékére. A vetélkedőn a felsőtelekesi Telekes Béla Tagiskola három, a rudabányai intézmény négy csapattal vett részt. A jó hangulatú verseny során kiváló felkészültségről és tájékozottságról tettek tanúbizonyságot tanulóink.

1. helyezett: Cseh Lívia, Orehóczki Zsófia, Orehóczki Kinga (Telekes Béla Tagiskola)

2. helyezett: Kovács Milán, Barger Bence, Kovács Patrik (Telekes Béla Tagiskola)

3. helyezett: Konyha Balázs, Laczkó Bálint, Porcs Martin (Gvadányi József Általános Iskola)

 

kp_191_470

 

Október 23-i megemlékezés

2008. október 22. 

Ebben a tanévben is igyekeztünk méltó módon megemlékezni az 1956. október 23-i forradalom eseményeiről, hőseiről és áldozatairól. A megemlékezésre a település művelődési házában került sor. Ünnepi beszédet mondott Rudabánya polgármestere, Szobota Lajos és az iskola igazgatója, Szél Miklós. Ezt követően a 8. osztályos tanulók színvonalas műsorral elevenítették fel a történelmet. A felkészülésben Nagy Gyuláné, magyar-történelem szakos tanár segített. Az ünnepség a Kossuth-szobor és a művelődési ház falán lévő 1956-os emléktábla koszorúzásával zárult.

 kp_090_470

 

Mozi- és színházlátogatás

Az őszi szünetben mozilátogatást szerveztünk a Miskolc Plázába, amit egy kis vásárlással, nézelődéssel kötöttünk egybe. Mikulás ajándék volt a színházlátogatás a Miskolci Nemzeti Színházba. A Pinokkió című remek darabot néztük meg.

 

kp_448_470

 

"Játsszunk, meséljünk németül"

2008. november 21.

Immár hatodszor rendezte meg a szendrői Német Kisebbségi Önkormányzat az "Erzählen wir, spielen wir zusammen" elnevezésű találkozót, amelyre a helyi általános iskola aulájában került sor. A rudabányai diákok (6-7. osztályosok) először vettek részt ezen a találkozón, ahol német nyelven mesejátékokat, vidám darabokat adtak elő. Az előadásokat szakértő zsűri értékelte. Az eseményt Szendrő és Rudabánya város önkormányzata mellett a németországi testvértelepülés, Leutershausen is támogatta.

img_0478_470
 
 
Egészségügyi délután

2008. december 1.

Mint minden évben, idén sem hiányozhatott az iskolai programból az egészségügyi délután. Az alsó tagozaton játékos, ügyességi versenyekkel vártuk a gyerekeket. A felső tagozatos diákokhoz pedig szakértőt hívtunk,aki bemutatta a baleseti segítségnyújtás fortélyait. A tanulók nagyon élvezték a bemutatót, sőt "pácienssé" is válhattak egy kis időre.

kp_026_470

 

Az iskola rendőre

2008. december 4.

Az "Iskola rendőre" nevű program keretében Cseh Zsolt tájékoztató jellegű előadást tartott az általános iskolában. Az előadáson az iskola elhelyezkedéséből adódó közlekedési veszélyekről, a kábítószerek legelterjedtebb formáiról és a velük összefüggő gyakori bűncselekményekről esett szó. Kiemelt figyelmet fordított a legelterjedtebb gyermekkorúak ill. fiatalkorúak által elkövethető bűncselekményekről és szabálysértésekről, mint például a lopás, testi sértés, garázdaság, rongálás.

Az előadáson a szülők nagy számban vettek részt.

 

Mikulás

2008.december 6.

December 6-án nálunk is járt a Nagyszakállú. Az alsós gyerekek már napokkal a Mikulás érkezése előtt dalokat tanultak és képeket rajzoltak, melyekkel a tantermek falait és az ablakokat díszítették. Péntek reggel izgatottan várták a Télapót és persze a csomagokat. A felső tagozatosok saját készítésű ajándékokkal, néhány szem szaloncukorral kedveskedtek az alsó tagozatos diáktársaiknak mikulás reggelén. Délelőtt a művelődési házban kis műsor szórakoztatta a kicsiket, délután pedig a nagyok buliztak.

 2008_08300013_470

 

Karácsony

2008. december 18.

A karácsonyi ünnepségre a Gvadányi József Művelődési Ház nagytermében került sor a téli szünet előtt. Szél Miklós, iskolaigazgató üdvözölte a vendégeket és ünnepi köszöntőt mondott. Ezután az iskola tanulóinak ünnepi műsorát tekinthették meg a termet zsúfolásig megtöltő érdeklődők. A gyerekek nagy sikert arattak gondosan előkészített és összeállított műsorukkal, valamint szép díszleteikkel és jelmezeikkel. Felkészítő tanáraik Mega Andrásné és Blitzerné Ráczkövi Zsuzsanna voltak.

kp_259_470
 
 
Téli sportok

A téli időszak sem múlt el szabadidős  programok nélkül. A kazincbarcikai Dózsa György úti általános iskolával együttműködve 10 tanuló vehetett részt egy egyhetes sítáborban a szlovákiai Kokaván. Néhány alkalommal meglátogattuk a kazincbarcikai műjégpályát is. Eleinte félve léptek tanulóink a jégre, de némi gyakorlás után már a profikat megszégyenítő rutinnal siklottak a jégen.

 img_4393_470

 

Alapítványi bál

2009. február 14.

Immár nyolcadik alkalommal került megrendezésre az alapítványi bál, melyet a művelődési ház majorette csoportja nyitott meg. Hatalmas érdeklődésre tett szert az idén is a rendezvény, amelyben nem kis szerepe volt a zenét szolgáltató Sipos Péternek, na és a jó társaságnak. Fergetes hangulatban folyt a mulatozás egészen hajnalig. Köszönet a résztvevőknek, és akik hozzájárultak támogatásukkal gyermekeinkért létrehozott alapítványunk gyarapításához.

 

Farsang

2009. február 20-án iskolánk is megrendezte farsangi mulatságát településünk művelődési házában. Szép számban gyűltek össze érdeklődők, akik kíváncsian várták a jelmezbe öltözött gyermekek fellépését. Az alsó tagozatos diákok most is ötletes jelmezekbe öltöztek fel és vonultak végig a színpadon. Ellátogatott hozzánk Ludas Matyi, a Pókember, de jól megfért egymás mellett a pezsgőtabletta, az ördög, a hawaii lány és a középkori lovag is. A zsűri a következő eredményt hozta.

Egyéni jelmezek:

I. Ludas Matyi (Tarjányi Nikoletta, 2. osztály)

II. Ősztündér (Fügedi Eszter, 3. osztály)

III. Dínómadár (Fügedi Márton, 1. osztály)

 

Csoportos jelmezek:

I. Büntetés-végrehajtási Intézet (4. a osztály)

II. Cirkusz (4. b osztály)

 

A farsangi műsort jó hangulatú tombolahúzás valamint a bálkirály és a bálkirálynő megválasztása követte. A karnevál címet Laczkó Stefánia (2. osztály) és Jancsurák Ádám (3. osztály) birtokolhatja egy évig. Az estét a szokásos táncmulatság zárta.

 

Március 15-i megemlékezés

Nemzeti ünnepeinkre való emlékezés az iskola hagyományaihoz tartozik. Az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc tiszteletére idén a 6. osztályos tanulók rendeztek ünnepi műsort. A művelődési ház színpadán egy kis szerepjátékkal elevenítették fel a március 15-i nap főbb eseményeit. A felkészítésben osztályfőnökeik, Juhász Lajosné és Szél Miklósné segítettek. A műsor után a tanulók és az ünnepséget megtisztelő vendégek felsétáltak a Petőfi szoborhoz, ahol a település elöljárói koszorút helyeztek el.

 kp_523_470

 

Történelem verseny

2009. március 19.

A történelem vetélkedő sorozat 2. fordulóját tagiskolánkban, Felsőtelekesen rendezték meg. Ismét a 7. és 8. osztályosok mérték össze tudásukat, ezúttal az 1848/1849-es forradalom és szabadságharc témakörében. Az eredmény a következő lett:

I. helyezett: Cseh Lívia, Kovács Milán, Kovács Patrik (Telekes Béla Tagiskola)

II. helyezett: Orehóczki Zsófia, Orehóczki Kinga, Dányi János (Telekes Béla Tagiskola)

III. helyezett: Borsó Zsófi, Gombár Katalin, Juhász Lilla, Fodor Vivien (Gvadányi József Általános Iskola)

 

kp_055_470

 

Üzemlátogatás a Barcika Vízmű Kft.-nél

2009. március 20.

A környezetvédelmi munkaközösség a víz világnapja alkalmából üzemlátogatást szervezett a Barcika Vízmű Kft.-nél, ezáltal segítve az intézmény környezeti nevelési céljainak megvalósítását. A gyerekek a szennyvíztisztítás menetét figyelhették meg.

 kp_066_470

 

A Föld napja

A Föld napja alkalmából, 2009. április 25-én a veszélyes hulladékok szakszerű elhelyezésével foglalkozó Hungaropec Zrt. környezettudatos magatartás elmélyítése érdekében hulladékgyűjtési akciót szervezett, a szuhogyi és rudabányai 7-8. osztályos diákok bevonásával. A fiatalok saját településük határától a Hungaropec Zrt. telephelyéig 2 kis teherautónyi hulladékot szedtek össze a közút mentén. A tanulságos délután végét környezetvédelmi és játékos sportvetélkedő, közös pizza evés, valamint a jutalmak kiosztása zárta.

 

kp_097_470

 

Földrajz vetélkedő

2009. május 18.

Tavasszal a Föld napja alkalmából a Telekes Béla Tagiskola tanulóival együtt földrajz vetélkedőt szerveztünk a 7. és 8. osztályos tanulók részvételével. A verseny feladatai a környezettudatos életmódhoz kapcsolódtak.

I. helyezett: Suszter Gréta, Jakucska Klaudia, Karika Vivien

II. helyzett: Malacsina Roland, Szobota Attila, Theisz Dániel

III. helyzett: Borsó Zsófi, Gombár Katalin, Dienes Dávid, Ács István

  kp_059_470

 

Az Aggteleki Nemzeti Park nyílt napja

2009. május 20-21.

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság oktató-bemutató, szemléletformáló, környezeti nevelési tevékenysége alapfeladat. Ennek keretében minden évben nyílt napot szervez óvodásoknak és általános iskolásoknak. Ebben a tanévben az alsó tagozatos diákok számára felszíni túrát szerveztek Aggtelek környékén. A túra végén megtekinthették a Hagyományok Házában lévő pásztorkiállítást, majd az udvaron kézműves foglalkozás volt a gyerekek részére. A felső tagozatos diákok a Szögliget közelében lévő Szád-vár tanösvényt járták végig. A felszíni túra során a szakvezető számos természetismereti és kultúrtörténeti érdekességet mesélt. Mind az alsó, mind a felső tagozatos diákok részt vehettek egy rövidtúrán az Aggteleki Cseppkőbarlangban.

A kirándulást az integrációs és képesség-kibontakoztató program keretében valósítottuk meg. Jelentős összeggel támogatott minket a Ruda-Suli Alapítvány is. 

 

2009_01240028_470
 
kp_078_470 

 

Gyermeknap

2009. május 29-én a gyermekeké volt az iskola. Így van ez a hét minden napján, ám ezen a reggelen könyvek nélkül érkeztek a diákok az iskolába, hiszen őket ünnepeltük. Mi, pedagógusok különböző helyszíneken számtalan programmal vártuk a gyerekeket. Kedvére való elfoglaltságot találtak ezen a napon fiúk és lányok, kicsik és nagyok egyaránt.

 kp_059_470_01

 

Pedagógusnap

2009. június 5.

Június első vasárnapján a pedagógusokat köszöntjük országszerte. Ez alkalomból délelőtt az általános iskola és a Német Kisebbségi Önkormányzat képviselői koszorút helyeztek el a telepi temetőben két régi rudabányai pedagógus (Dudaskó Jakab és Eltscher Károly) síremlékére.

Délután Szél Miklós, igazgató úr meghívására a művelődési házban gyűltek össze intézményünk dolgozói, óvónők, tanítók, tanárok, technikai személyzet, vagyis minden dolgozó, akiknek a munkája nap mint nap a gyermekekhez kapcsolódik. Jó volt újra látni intézményünk nyugdíjas dolgozóit is. Elfogadta meghívásunkat Csúzda Lajosné is, akit aranydiplomával jutalmaztak. 

Az igazgatói köszöntő után az óvoda és az iskola tanulói zenés, verses műsorral köszöntöttéék a pedagógusokat.

kp_225_470

 

Ballagás

2009. június 13-án a végzős diákok tiszteletére ünneplőbe öltözött minden és mindenki. Virágdíszben pompázott az általános iskola. A végzős diákok végigjárták tantermeiket, majd átvonultak a szomszédos művelődési házba. Az ünnepségen részt vett és köszöntőt mondott Molnár Oszkár országgyűlési képviselő, aki két tanulót (Borsó Zsófi, Gombár Katalin) a nyolc év folyamán nyújtott kimagasló tanulmányi eredményéért egy egyhetes lengyelországi utazással jutalmazott, valamint kitüntetést adott áp Pappné Fürjes Mária pedagógusnak nyugalomba vonulása alkalmából.

 kp_068_470

 

Nyugdíjas búcsúztató

A 2008/2009-es tanév végén nemcsak a nyolcadik osztályos tanulóktól köszöntünk el, hanem elbúcsúztattuk kedves kolléganőnket, Pappné Fürjes Máriát, aki 38 éves pedagógusi pályafutása után nyugdíjba vonult. Tanítványai versekkel, dalokkal búcsúztak el Marika nénitől. Ezúton is jó egészséget, hosszú, boldog nyugdíjas éveket kívánunk neki!

 

2009_06130103_470 

 

Évzáró

Június 19-én zártuk a 2008/2009-es tanévet. A tanévzáró ünnepséget az első osztályosok vidám nyárköszöntő műsora nyitotta meg, majd az iskolaigazgató, Szél Miklós értékelte a mögöttünk álló tanévet. A kitűnő és jeles tanulmányi eredményt elért tanulók könyvjutalomban részesültek. Végül mindenki bizonyítvánnyal a kezében indulhatott haza, hogy megkezdje a megérdemelt vakációt.

 

2009_06190022_470

 

Karatetábor Szögligeten

2009. június 15-20.

A Kerepesi Dojo 6. alkalommal rendezte meg nyári edzőtáborát Szögligeten a Szalamandra-házban. A karatékák kellemes környezetben és jó időjárási viszonyok között tudtak edzeni. A fárasztó tréningek között jutott idő játékra és közös programok lebonyolítására is. A tábor végén a karatékák vizsgát tehettek, örömmel és büszkén viselhetik a következő övfokozatot.

 

Nyári táborozás Pácinban

2009. augusztus 15-21.

Pácin, Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, Sátoraljaújhelytől 20 km-re fekszik a szlovák határ mellett. A Rudabányai Cigány Kisebbségi Önkormányzat immár kilencedik alkalommal szervezett táborozást halmozottan hátrányos helyzetű iskolások részére ide, Pácinba. Mintegy 40 gyermeknek adatott meg a lehetőség, hogy eltöltsön egy hetet ebben a borsodi községben. A táborozást támogatta a Rudabányai Városi Önkormányzat, a Német Kisebbségi Önkormányzat, a Cigány Kisebbségi Önkormányzat, a Ruda-Suli Alapítvány, a B.A.Z. Megyei Önkormányzat elnöke, dr. Ódor Ferenc, Molnár Oszkár országgyűlési képviselő és Garan Árpád.

 

2009_08200019_470

 

 

 

A 2008/2009-es tanév versenyeredményei:

Veres Kristóf (2. osztály) - Kistérségi helyesírási verseny II. helyezés

Kerékgyártó Zsanett (5. osztály) - Kistérségi rajzverseny III. helyezés

Veres Vanessza (5. osztály) - Területi József Attila szavalóverseny III. helyezés

Mida Kitti (5. osztály) - Területi népdalverseny III. helyezés

Laczkó Enikő (6. osztály) - Simonyi Zsigmond területi helyesírási verseny III. helyezés

Szajkó Attila (7. osztály) -  IV. nyílt Kyokushin Karate Magyar Bajnokság serdülő nehézsúly ezüstérem

Körzeti kézilabda verseny III. korcsoport (leány) III. helyezés

Körzeti nagypályás labdarúgó verseny V. helyezés

Körzeti kerékpáros ügyességi verseny V. helyezés

 

 

 

 

 

 

Közösség
Aktualitások